Belföld

Pannon-Ericsson megállapodás harmadik generációs szállításra

A Pannon GSM Rt. megállapodott az Ericsson Magyarország Kft-vel arról, hogy az Eriscsson szállítja a Pannon GSM UMTS-hálózatának bázisállomásait és az ehhez kapcsolódó vezérlőket.

Az MTI-Eco információi szerint a több éves megállapodás értéke több tíz milliárd forint és az Ericsson ígérete szerint a megállapodással a Pannon GSM építheti fel az első UMTS hálózatot Magyarországon. A hírt a Pannon GSM nem erősítette meg, mondván, amíg nincs aláírt szerződés, nem nyilatkozhatnak az ügyben. Információink szerint a T-Mobil is az Ericssonnal folytat előrehaladott tárgyalásokat, a Vodafon partnere pedig várhatóan a Nokia lesz.

Az UMTS szolgáltatás bevezetése átírhatja a hazai mobiltelefónia történetét, a szolgáltatással sokkal nagyobb kapacitású, illetve mobil videotelefon szolgáltatás vehető majd igénybe. Az új hálózat kiépítése több éven keresztül tart és a kivitelező cégek számára több tíz milliárdos üzlet.

A kormány 2004 decemberében dönt az UMTS licencek kiadásáról, ennek során a három mobilszolgáltató, a Pannon GSM, a T-Mobil és a Vodafon mellett egy negyedik operátor is elnyerhet egy licencet. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) november eleji tájékoztatása szerint a jelenlegi három mobilszolgáltató mellé a dán TDC magyar leányvállalatán, a HTCC-n keresztül, a svéd TELE2 magyar érdekeltségén keresztül nyújtott be pályázatot. A mobilszolgáltatók az új típusú, 3. generációs szolgáltatásokat 2005-ben indítják be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik