Belföld

Forradalmi hangulat Kijevben

Tízezren gyűltek össze hétfőn délelőtt Kijev központjában, tiltakozva a választásokon feltételezett csalások ellen – mindkét jelölt biztos saját győzelmében. Egyes hírek szerint megerősített belügyi alakulatok közelednek a főváros felé.

A rendkívül hideg időjárás ellenére 79 százalékos részvétel mellett zajló elnökválasztás eredménye még mindig kétséges. Minkét elnökjelölt győztesnek tekinti magát. Az ellenzéki Viktor Juscsenko kampányirodája a Dnyeper melléki vasúttársaság értesüléseire hivatkozva közölte, hogy Dnyipropetrovszkból nyolc kocsiból álló szerelvényt indítottak Kijevbe, rendvédelmi alakulatokkal. Ugyan korábban a belügyminisztérium nem cáfolta azt az értesülést, amely szerint különleges belügyi egységek érkeztek Kijevbe, de hangsúlyozta, hogy “semmiféle államcsíny nem lesz az országban az elnökválasztás második fordulójában”. A védelmi minisztérium viszont cáfolta azt a hírt, hogy páncélos harcjárművek oszlopa tartana a fővárosba a közeli Deszna kiképzőközpontból.


Forradalmi hangulat Kijevben 1

Ellenzéki örömünnep; Foto: AP

Eközben Kijevben fémkorlátokkal lezárták az ukrán elnöki hivatal épület utcájának mindkét végét. A város főutcája, a Hrescsatik felől az elnöki hivatal felé vezető Luteranszka utca bejáratát rohamrendőrök sorfala őrzi. Az elnöki hivatal udvarán mintegy harminc autóbusz várakozik, a járművekben rohamrendőröket lehet látni. A Korrespondent.net internetes portál vasárnap esti értesülése szerint a rendőrség megerősítette a kormány, a törvényhozás és a televízió székházának védelmét is. A Központi Választási Bizottság épülete elé homokkal teli teherautókat és vízágyúkat vonultattak fel.

Viktor Juscsenko nem bízik az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) szavazatszámlásában, és bizonyos a saját győzelmében. A Mi Ukrajnánk vezetője, aki az elnökválasztás második, vasárnapi fordulójában a távozó elnök, Leonyid Kucsma utódjául kiszemelt Viktor Janukovics kormányfővel mérkőzött meg a legfőbb közjogi méltóság betöltéséért, közölte: az a tény, hogy hat órával a szavazás befejezése után a CVK még nem tette közzé, országosan hányan adták le szavazatukat, arra enged következtetni, hogy manipulálják a választás eredményét.

Elmondta: a CVK vezetőjének, Szerhij Kivalovnak is feltette ezt a kérdést, miután nagy nehezen bejutott a választási bizottság épületébe, de nem kapott választ, sőt a jogászait sem engedték be a CVK elnökének irodájába. Az elnökjelölt a Donyeck megyei választási csalásokra utalva közölte: “Az államcsíny Ukrajnában már megkezdődött: Donyeck megyében, Janukovics stábjában”.







Ellenzéki ünnep
Kijevben vasárnap este ezrek ünnepelték Viktor Juscsenko győzelmét, miután a szavazóhelyiségekből távozók körében végzett felmérések szerint az ellenzéki jelöltet támogatta az állampolgárok többsége. A téliesre fordult idő ellenére több ezren hallgatták a város főterén tartott választási koncertet, narancssárga zászlókat lobogtatva. A függetlenségi emlékmű körül 27 sátrat állítottak fel kör alakban, amelyekben a 27 ukrajnai régió választási jegyzőkönyveinek másolatát gyűjtik. A sátrakat a Mi Ukrajnánk aktivistái őrzik éjjel-nappal szorosan körülzárva.

Juscsenko kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének összehívását, és felhívják az Európai Parlament, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és a legtöbb európai állam kormánya és parlamentje figyelmét arra, hogy Ukrajnában megsértik a szabad választáshoz való alapvető állampolgári jogot.

Petro Porosenko, a Mi Ukrajnánk parlamenti képviselője elmondta: a tömörülés választási irodája által, a jegyzőkönyvek másolata segítségével végzett párhuzamos szavazatszámlálás eredményei szerint a voksok 47,69 százalékának feldolgozása alapján Viktor Juscsenkót a szavazók 52,80 százaléka, Viktor Janukovicsot pedig 40,99 százaléka támogatta.

A CVK által közzétett, a szavazatok 70 százalékán alapuló legfrissebb részeredmények szerint ezzel szemben Janukovics vezet 48,58 százalékkal, míg Juscsenkót a szavazók 47,78 százaléka támogatta. A CVK elnöke a következő részeredmények közzétételét közép-európai idő szerint öt órára, a nem hivatalos végeredményét pedig délre ígérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik