Belföld

Átvonult a vihar az országon

Pénteken este átvonult a helyenként az óránkénti 120 kilométeres széllökéseket is elérő vihar, amely könnyebb személyi sérülést és jelentős anyagi károkat okozott. A biztosítók hétvégi ügyeletet tartanak.

Babolcsai György előrejelző meteorológus elmondta: észak-nyugati irányból érkezett az országba az igen erős hidegfront, amelyet óránkénti száz kilométer feletti erősségű széllökések kísértek. Előfordultak 120 kilométer/órás erősségű lökések is – tette hozzá.

Komolyabb személyi sérülésekről szerencsére nem érkeztek hírek. Minössze egyetlen esetről adtak hírt: Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője elmondta, Budapesten, a Budafoki úti csokoládégyárnál a Duna-parton egy fa rádőlt egy 26 éves férfira, aki könnyű sérüléseket szenvedett.

Háztetők szálltak, villanyvezetékek szakadtak le

Pest megyében a széllökések erejétől fák dőltek az utakra, háztetőket ragadott magával a szél, villanyvezetékek szakadtak le, s fordultak ki betonaljzatukból. A legtöbb ilyen eset Monor, Vác, Érd, Dabas és Gödöllő környékén fordult elő, e körzetekben kisebb áramkimaradások okoztak zavarokat.

Megyesi Mihály, a fővárosi tűzoltók ügyeletvezetője az MTI-nek elmondta: eddig két esetben jelentettek be épületkárt a tűzoltóságnál. A VIII. kerületi Illés utcában beomlott egy épület teteje, a Budafoki úton a csokoládégyárnál szintén megsérült egy épület. A IX. kerületben a Csarnok téri piac tetejéről cserepek hullottak le, a XIX. kerületben a Táncsics Mihály utca végén pedig rádőlt egy fa a vasúti sínre, ahol jelenleg áll a vasúti közlekedés. Az esetek 90 százalékában fakidőléshez hívják ki a tűzoltókat.

A vihar kitörésétől számított másfél óra alatt tízszer vonultak ki kárelhárításhoz a Fejér megyei katasztrófavédelmi szakemberek, személyi sérülés sehol sem történt. Sárbogárdon egy lakóház kéményét döntötte le a nagy erejű szél, Bicskén hatalmas faág zuhant egy épületre, és a megye nyolc pontján a vihar következtében kidőlt fákat, az utakra zuhant hatalmas faágakat kellett eltávolítani. Veszprém megyében a vihar nem okozott jelentősebb anyagi károkat, és emberek sem sérültek meg – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.

Mieder Béla elmondta, hogy Balatonfüreden, Balatonfűzfőn és Veszprémben bontott meg a szélvihar néhány tetőt, Várpalotán pedig egy iskola bádog ereszcsatornáit szaggatta fel. A megyében a vihar következtében sok helyütt dőltek ki fák, de sem házakban, sem autókban nem okoztak kárt. A front elsősorban az ország északi részére terjed ki, de érint déli területeket is.

Évente csak párszor van ilyen vihar

A hideghullámot követő zivatar, erős szél viszonylag rövid ideig tartott, és az egész front a kora esti órákig átvonult az országon. Ilyen erősségű vihar évente egyszer-kétszer fordul elő, s inkább a nyárra jellemző.

Az Országos Meteorológiai Intézet időben értesítette a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, így lehetőség volt a szükséges óvintézkedések megtételére. A figyelmeztetést követően előre meghirdetett rendezvényeket mondtak le. Fejér és Somogy megyében voltak általános iskolák, ahol a rendes tanítási idő befejezése előtt hazaküldték a diákokat.

Hétvégi ügyelet a biztosítóknál

Az Allianz Hungária Biztosító az érintett területeken már most elkezdte a kárfelméréseket, melyeket a hét végén is folytat majd. A kárbejelentéseket társaság a hét végén is fogadja telefonon és a honlapján. A múlt hétvégi viharok után több mint 700 kárbejelentés érkezett, ezekre már eddig is 20 millió forintot meghaladó összeget fizetett ki a biztosító. A ma kezdődött viharos időszak kárai még nem felbecsülhetők.

Az Aegon szintén meghosszabbította telefonos ügyfélszolgálati irodájának nyitva tartását. Kárbejelentés szintén telefonon, vagy az internetes oldalukon tehető. Az AEGON független kárfelmérő partnerei és munkatársai még a hét végén megkezdik a károk azonnali felmérését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik