Belföld

Jövőre sem lesz könnyebb a cégeknek

Szakértők szerint a jövőben sem várható a legjelentősebb cégterhek, a társadalombiztosítási járulékok és a helyi adók számottevő csökkentése - olvasható a Napi Gazdaságban.

László Csaba, a KPMG adópartnere szerint az eredményre vetítve a cégek adóterhe eléri a 25 százalékot. Hozzátette: úgy véli, a helyi adók mérséklését például az önkormányzati lobbisták akadályozzák meg.

Vámosi-Nagy Szabolcs az APEH elnökhelyette szerint az igénybe vehető kedvezmények miatt csupán 9,3 százalék a cégeket érintő adóteher. Az APEH-vezető hozzátette: a cégek döntéseinél az adóteher csak az 5-8. helyen van a prioritási listán, a befektetést tervezők a jogbiztonságot és a munkaerő képzettségét előbbre tartják.

Borúlátó prognózis

Az egyensúlyi mutatókra vonatkozó előrejelzések kissé pesszimistábbak a korábbi várakozásoknál – derül ki a Reuters legfrissebb konszenzusából.

Az államháztartás hiánya várhatóan idén is, jövőre is meghaladja a nemrég megemelt előirányzatokat. A folyó fizetési mérleg hiány konszenzusa ugyanakkor 2004-re 30 millió, 2005-re 100 millió euróval romlott.

Intő jel, hogy ennél jóval nagyobb mértékben emelkedtek a folyó mérleg egyik fő komponensét jelentő külkereskedelmi mérleg hiányára vonatkozó előrejelzések. Elemzők szerint részben a fő külkereskedelmi partnerek árufelszívó képessége iránti aggodalmak indokolhatják a pesszimizmust a külső egyensúly javulását illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik