Belföld

120 ezer vendég érkezett idén a Dunán

Idén a Dunán 120 ezer vendég érkezett Magyarországra kabinos hajókon, akik legalább egy éjszakát itt töltöttek - mondta Gerhard Skoff, a Dunai Turisztikai Bizottság (DTB) elnöke.

Az bizottság elnöke a VIII. Dunai Hajózási Konferencia pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az európai folyamok közt 33 százalékos turisztikai piaci részesedéssel rendelkező Dunán 20 hajótársaság működik, 84 kabinos hajóval, és az idén 275 ezer vendéget utaztattak, ami 17 ezerrel több, mint tavaly volt.

Gerhard Skoff kifejtette: az egyhetes dunai hajóutak egy főre vetítve átlagosan 1500 euróba (375 ezer forintba) kerülnek és a parton átlagban 50 eurót (12 500 forintot) költenek a vendégek, ami azt jelenti, hogy a dunai luxus hajóutak évente mintegy 400 millió euró (100 milliárd forint) bevételt jelentenek a hajóstársaságok számára.

Budapestre a már említett kabinos-hajós utasokon felül, további 25 ezer vendég szárnyashajóval érkezik, és több mint félmillió magyar vesz részt dunai belföldi hajókirándulásokon.

“Nincs olyan folyó a világon, amelyik 50 nagyvárost, és olyan sok kulturális központot érintene, mint a Duna, ami magyarázatot ad a folyó turisztikai népszerűségének növekedésére” – emelte ki a DTB elnöke.

A bizottság és más dunai szervezetek erőfeszítésének köszönhetően – amelyek lehetővé tették az újvidéki pontonhíd megnyitását -, a folyó már teljes 2880 kilométeres hosszú szakaszán, a németországi Fekete-erdőtől a fekete-tengeri deltáig megszakítás nélkül hajózható.

Emellett a korábbi május-októberi dunai turistaszezont sikerült áprilistól egészen a karácsony-újévi időszakig kitolni. A régiót jellemző biztonság is fontos szerepet játszik abban, hogy az amerikai turisták száma a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények után a többszörösére emelkedett a dunai hajóutakon.

A DTB 1972-ben alakult azzal a céllal, hogy turisztikailag népszerűsítse a folyót a világban. Tagjai, Német-, Horvát-, és Magyarország, Szerbia-Montenegro, Románia, Bulgária, Ausztria, valamint a Casinos Austria AG.

A 8. Dunai Hajózási Konferenciával egy időben tartja a DTB 33. közgyűlését, amely lehetőséget nyújt a hajózási társaságoknak és a szolgáltatóknak termékeik bemutatására, valamint technikai és jogi kérdések megvitatására.

A konferencia növekvő népszerűségét bizonyítja, hogy míg a múlt évi bécsi konferencián 70 szakember vett részt, addig a budapestin már 104.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik