Belföld

Anglia várja vendéglátósainkat

Jól keresnek külföldön a magyar vendéglátó-ipari szakemberek és egyre keresettebbek is, az utóbbi időben különösen az Egyesült Királyság kínál több lehetőséget.

A Világgazdaság írása szernt eddig leginkább Ausztria, Németország és Dél-Tirol várta a hazai szakácsokat, pincéreket, ám az utóbbi időben az Egyesült Királyság is toboroz. Angol nyelvterületen diplomásokat is várnának menedzsmentjükbe a szállodák.

A hazai szakemberek kapósak lennének az Egyesült Királyságban is, de nagyon kevesen beszélik jól az angolt.

Niklai Ákos a Magyar Szállodaszövetség elnöke, a Kárpátia étterem igazgatója szerint reális a veszély, hogy a külföld – elsősorban Anglia – elszívja itthonról a jó szakembereket, főleg a szakácsokat és a cukrászokat. Budapesten már érzékelhető is a hiány. Ez különösen azért problematikus, mert az elkövetkezendő időszakban a turizmus és a vendéglátás jelentős fejlődésnek indul, komoly munkahelyteremtő szerepe lesz – állítja a szakember uniós felmérések és trendek alapján.

A német nyelvterületet sok magyar pincér és szakács preferálja, hiszen Ausztriából akár naponta, Németországból pedig hetente hazajöhetnek.

Nagy-Britanniába a szállodamenedzsment területére, elsősorban beszerzésre, marketingre keresnek diplomás magyarokat – mondja Baldauf Aladár a Héra Holding ügyvezető igazgatója –, de az integrációs központ vezetője szerint is akad diplomás a külföldön munkát vállalók között.

A Foglalkoztatási Hivatal által megadott kereseti lehetőségeknél magasabb fizetéseket igazol vissza a piac. Az angoloknál és a briteknél például a séfeket fizetik meg legjobban, ők 1000– 1700 fontot, vagyis 350–600 ezer forintot keresnek. A legkevesebbet a konyhai kisegítők viszik haza, az ő havi bérük 280–350 ezer forint (800–1000 font) körül van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik