Belföld

Mádl aláírta a termékdíj-törvény módosítását

Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdán aláírta a termékdíj-törvény módosítását, annek ellenére, hogy az alkoholmentes italokat gyártó cégek érdekképviseletei szerint alkotmányossági normakontrollt kellene kérnie.

A változó termékdíj-szabályozás miatt az alkoholmentes italokat gyártó cégek érdekképviseletei november 8-án alkotmányossági normakontroll iránti kérelmet adtak be Mádl Ferenc államfőhöz, mert a szervezetek szerint a törvénymódosítás diszkriminatív és piackorlátozó.

A KVM közleményében tudatja, hogy Mádl Ferenc szerdán hivatalában fogadta Persányi Miklóst, a szaktárca vezetőjét. “A miniszter külön kiemelte a hulladékmennyiség növekedése elleni küzdelmet, amelynek egyik eszközeként az Országgyűlés elfogadta, a köztársasági elnök pedig most írta alá a termékdíj-törvény módosítását” – olvasható a közleményben.

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZ), valamint a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége (MÜSZ) az aláírást követően maguk is az alkotmánybírósághoz fordulhatnak utólagos normakontrollt kérve.

Az ásványvizet és üdítőket gyártó cégek érdekképviseleti szervezetei azt is bejelentették korábban, hogy az ügyben az Európai Unió illetékes bizottságainál is panaszt tesznek.

A közlemény kitér arra, hogy az államfő és a miniszter megbeszélésén Persányi Miklós beszámolt a tárca jövő évi terveiről, a megvalósuló szennyvízkezelési és hulladékgazdálkodási nagyberuházásokról, valamint a nemzeti parkok fejlesztéséről.

“A miniszter tájékoztatta Mádl Ferencet arról is, hogy a hétvégén Bukarestben rendezik meg a Magyar-román Környezetvédelmi Vegyesbizottság második ülését, amelyen az együttműködés különböző területeinek áttekintése mellett várhatóan szóba kerül a romániai Verespatakra tervezett aranybánya kérdése is” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik