Belföld

Putyin tanácsa a nagyvállalatoknak: fizessenek adót

Az orosz elnök kedden azt tanácsolta minden orosz nagyvállalatnak, hogy rendesen fizessék adóikat, miközben igyekezett enyhíteni a Jukosz-ügy kapcsán keletkezett aggodalmakat a cégek körében.

Vlagyimir Putyin az iparosok és vállalkozók oroszországi szövetségének tanácskozásán kifejtette: a vállalkozásoknak hozzá kell szokniuk az adófizetéshez és a törvények betartásához, ahelyett, hogy az adóelkerülés módjait kutatnák.

Kifejezetten nem utalt a Jukosz-ügyre, és kijelentette: az állam megvédi a tisztességes vállalkozások érdekekeit, és a kiterjedt nyomozások – beleértve az adóügyi vizsgálatokat is – nem tekinthetők arra vonatkozó jelzésnek, hogy minden újonnan alapított céget veszélyesnek tartanak az állam érdekeire nézve.

Putyin szerint az államnak garantálnia kell az elért privatizációs eredmények sérthetetlenségét és a tulajdonjogok átfogó védelmét, mint a piacgazdaság alapköveinek egyikét. Ugyanakkor – mint mondta – az állami tisztviselőknek nem kevésbé kötelességük a magántulajdon védelme, mint az állami tulajdoné. 

A Jukosz után a nagyságra harmadik orosz olajcég, TNK-BP is 87 millió dolláros, az adóhatóságok szerint 2001-re visszanyúló adóssághátralékról kapott értesítést a múlt héten, ugyanakkor a nagyságra második olajipari óriáscégnél, a Lukoilnál egyelőre nem volt ellenőrzés.

Elemzők szerint azonban az újabb adóvizsgálatok nem tekinthetők egy még szigorúbb állami adóoffenzíva előhírnökeinek, ezekkel csupán azt a látszatot igyekeznek fenntartani, hogy a Kreml nem csak egyes, politikai szempontok alapján kiválogatott cégekre alkalmazza a törvényeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik