Belföld

Még mindig tart az évszázad biztosítási vitája

Még mindig nem zárult le a 2001. szeptember 11-i káreseményekhez kapcsolódó jogi küzdelem, amely során a felek azt vitatják, hogy a World Trade Center ikertornyainak ledőlése egy vagy két káreseménynek számít-e. A tét 3,5 milliárd dollár.

Kilenc nagy biztosítótársaság ügyvédei hétfőn egy New York-i bíróságon amellett érveltek, hogy a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyait leromboló 2001. szeptember 11-i két terrortámadást egy biztosítási eseménynek kell tekinteni.

Véleményük szerint egyetlen összehangolt akcióról volt szó, és ezen az sem változtat, hogy valójában két repülőgépes támadás történt egymás után.

A jogi küzdelem a merényletek után röviddel megkezdődött a biztosítók és Larry Silverstein között. Larry Silverstein, aki a WTC-t röviddel a terrortámadás előtt lízingelte, dupla, a két toronyra kétszer 3,5 milliárd dolláros kártérítés kifizetését követeli. Indoklása szerint két különböző repülőgép rombolta le a WTC két tornyát, tehát két eseményről van szó.

A WTC két felhőkarcolójának lerombolása egy amerikai bíróság 2002. szeptemberi döntése szerint biztosítási szempontból egy eseménynek számít, vagyis az ügyben érintett biztosító társaságoknak csak egyszeres biztosítási összeget kell kifizetniük. Ebben a döntésben közvetlenül érintett biztosítótársaságok a Hartford Financial Services Group, a St. Paul Cos. és a Royal Sun Alliance voltak.

A svájci Zürich Financial Services és a német Allianz hasonló döntésért folyamodtak, de a bíróság ezekről a biztosításokról akkor még nem döntött. A svájci Swiss Re viszontbiztosító és a többi, még érintett biztosító ügyének tárgyalása november elején kezdődött New Yorkban.

A károsult és a biztosítótársaságok közti egyezkedés még augusztusban kudarcba fulladt.

Egy másik bíróság az idei év elején úgy döntött, hogy Silvestein nem tarthat igényt dupla biztosítási összegre, mivel csak egy biztosításról volt szó. Ugyanakkor ez a bíróság csak a biztosítás érvényét vizsgálta, de abban a kérdésben nem foglalt állást, hogy egy, vagy két káreseménynek kell-e tekinteni a 2001. szeptember 11-i terrortámadást a tornyok ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik