Belföld

Jövőre nagyobb lehet a platinakínálat, mint a kereslet

A platina kínálata jövőre a bányászat bővülésének köszönhetően évek óta először fogja meghaladni a keresletet. Az idén azonban még nagyjából 40 ezer unciával elmarad a kínálat a kereslettől - állítja a nemesfémek finomításában érdekelt Johnson Matthey (JM) amerikai cég.

Az elsősorban ékszerekben és gépkocsi katalizátorokban használt platina iránt közel egy százalékkal 6,47 millió unciára növekszik a kereslet az idén, miután a dízel autók vásárlásának emelkedése miatt rekord nagyságúra, 3,43 millió unciára nő a katalizátorokban használt platina iránt az igény.

A platina ipari felhasználásának növekedését ellensúlyozza, hogy az ékszergyártók igénye 240 ezer unciával 2,20 millióra csökken, mert a kínai ékszergyártók immáron a második egymást követő évben kevesebbet vásárolnak.

A platina jelenleg unciánként 870 dollárba kerül, a JM szerint fél éven belül 760-880 dollár között lehet az ár. A spekuláció miatt az év elején 24 éves csúcsra, 942 dollárra emelkedett a platina ára, ezért az ékszergyártók más fehér fémet, elsősorban fehér aranyat, illetve a palládiumot használnak.

A palládium fő exportőre, Oroszország a JM becslése szerint az idén 3,3 millió unciára növeli eladásait a tavalyi 2,95 millióról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik