Belföld

Enyhül a devizaszigor Kínában

Kínában az idén december 1-jétől engedélyezik, hogy a külföldön élő kínaiak valutát utalhassanak át otthonról és öröklött ingóságaikat is külföldre vigyék - közölték a kínai nemzeti bankban kedden.

A devizaszabályok enyhülésével, a külföldi valuták növekvő keresletétől azt várják, hogy enyhül a jüant felértékelő nyomás, és reálisabbá válik a mesterségesen alacsonyan tartott hivatalos árfolyam.

Az export és a külföldi beruházások erőteljes növekedése, valamint a jüan esetleges hivatalos felértékelésére spekuláló tőke beáramlása nyomást gyakorolt az idén a kínai nemzeti valutára, mégpedig a felértékelés irányába. A jüan eddig elmaradt hivatalos drágítását különösen az Egyesült Államok sérelmezte, mert az amerikai kormányzat a tíz éve 8,28 jüan/dolláron rögzített, mostani hivatalos árfolyamot túl alacsonynak tartja, szerinte az versenyelőnyhöz juttatja a kínai vállalatokat az amerikai piacon. Az amerikai kormány régóta követeli a jüan konvertibilissé tételét.

Kína többször is jelezte, hogy fokozatosan lazítani fogja a merev devizarendszert, a mostani döntés is ezt a célt szolgálja. A gazdaság erőteljes növekedése, az 514 milliárd dollárra rúgó valutatartalék a központi bank közleménye szerint lehetővé teszi, hogy enyhítsenek a korábbi szigoron. Azok, akik kérelmezik a valuta-átutalást vagy az ingóságok kivitelét, az engedély megadását követő két éven belül tehetik meg ezt.

Az idén már növelték Kínában a külföldi utazásra vásárolható deviza mennyiségét, és engedélyezték az exportőröknek több külföldi valuta megtartását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik