Belföld

Condoleezza Rice lesz az új amerikai külügyminiszter

Nemzetbiztonsági főtanácsadóját, Condoleezza Rice-t nevezi majd ki új külügyminiszterének a lemondott Colin Powell helyébe George Bush amerikai elnök - közölték hétfőn magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők.

Az elnök hétfőn fogadta el Colin Powell pénteken benyújtott lemondását. Condoleezza Rice az elnök egyik legközelebbi bizalmasa és személyes jó barátja. Az új nemzetbiztonsági főtanácsadó Stephen Hadley lesz, Rice helyettese. Rice kinevezését várhatóan már kedden bejelentik.

A 67 éves Colin Powell egy-két hónapig még hivatalban marad és mint hétfői sajtóértekezletén mondta, az elnök teljes támogatásával, tisztségében csorbítatlanul intézi az amerikai külpolitika ügyeit, amíg Condoleezza Rice kinevezését a szenátus megerősíti.

A két hete újraválasztott Bush elnök 15 tagú kormányából eddig hatan mondtak le: Don Evans kereskedelmi miniszter, John Ashcroft igazságügyi miniszter, Spencer Abraham energiaügyi-, Ann Veneman mezőgazdasági és Rod Paige oktatási miniszter és Colin Powell külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik