Belföld

Romló üzleti várakozásokat jelez a GKI

A pesszimistábbá váló üzleti várakozások miatt októberben 3,6 ponttal mínusz 15,5 pontra csökkent a GKI-Wallis konjunktúra-index értéke - áll a GKI Gazdaságkutató Rt. Európai Unió támogatásával készített felmérésében.

Az üzleti bizalmi index értéke érezhetően, egy hónap alatt 4,7 ponttal mínusz 11,7 pontra romlott, a fogyasztói viszont gyakorlatilag nem változott, mínusz 25,8 pont volt októberben.

A felmérés szerint az üzleti szférán belül minden ágazat várakozásai romlottak. Az iparban főleg a termelési kilátásokat látják sokkal rosszabbnak, igaz ezt a borúlátást rendelésállomány változatlan megítélése nem támasztja alá – jegyzik meg a kutatók.

Csökkent a készletek átlagos szintje, az áremelési szándék, de a foglalkoztatási hajlandóság is.

Az építőiparban a termelés, a rendelésállomány és a foglalkoztatási lehetőségek megítélése egyaránt kedvezőtlenebb lett. A kereskedelemben a szeptemberinél sokkal rosszabb üzletmenetről, s passzívabb jövőbeni megrendelési politikáról számoltak be. Az inflációs várakozások viszont e szektorban is csökkentek.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket októberben lényegében ugyanolyannak látták, mint szeptemberben, de a következő 12 hónapban enyhe javulást vártak. Az ország gazdasági helyzetét hasonlónak ítélték, mint az előző hónapban, de a következő egy évben némi romlást valószínűsítettek.

Inflációs várakozásaik ezzel szemben mérséklődtek a szeptemberihez képest, s a következő 12 hónapra szintén alacsonyabb ütemű áremelkedésre számítottak.

A munkanélküliségre vonatkozó várakozások nem változtak. A lakosság vásárlási kedve emelkedett, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások enyhe pesszimizmust mutattak. Érezhetően csökkent a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik