Belföld

Nőhet a hulladék-mennyiség a módosuló termékdíj miatt

A képződő hulladék mennyiségének növekedését idézi elő a jövőre módosuló termékdíj-szabályozás az alkoholmentes italokat gyártó cégek szerint.

Kiss Gáborné, a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége (MÜSZ) főtitkára elmondta, hogy a módosított törvény a kormány szándéka ellenére azért ösztönzi a gyártókat a csomagolások kibocsátásának fokozására, mert a termékdíj tételeket az italok kiszerelési méretével arányosan szabták meg.

A főtitkár példaként a műanyag palackban forgalmazott üdítőitalokat említette, amelyeknél a másfél literes űrtartalmú palackok termékdíja 10 forint, a kétliteresé pedig annak duplája.

“Ha a gyártók a törvény ösztönzésére a nagyobb palackok forgalmazásáról a kisebbre térnek át, akkor azonos üdítőital mennyiségre vonatkoztatva több mint harminc százalékkal nő a keletkező palackok mennyisége” – mutatott rá Kiss Gáborné.

Számítása szerint egy átlagos méretű üdítőitalt forgalmazó cégnél a törvény mintegy 17 százalékkal több műanyag-felhasználásra ösztönöz, mint a korábbi jogszabály.

Kitért arra, hogy a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZ), valamint a MÜSZ a termékdíj-törvény kapcsán, annak hétfői parlamenti elfogadása napján korábbi bejelentéséhez híven beadta alkotmányossági normakontroll iránti kérelmét Mádl Ferenc államfőhöz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik