Belföld

Ciprus tárgyalásokat kezdeményez Törökországgal

Az 1974-es kettészakítás óta első ciprusi vezetőként a görög közösség államfője bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdeményez Törökországgal a szigetország újraegyesítéséről.

Ciprusi megítélése szerint a tárgyalások megkezdése kulcsfontosságú Törökország EU-csatlakozásának megkezdéséhez. „Most itt az idő, hogy Törökország elfogadja ezt a felhívást és kihívást” – fogalmazott Tasszosz Papadopulosz köztársasági elnök. A nicosiai kormánynak EU-tagként vétójoga lesz a decemberi uniós csúcson, ahol többek között Törökország EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről is határoznak. „Elvileg támogatjuk Törökország jelöltségét (…), mert meggyőződésünk, hogy egy valóban európai Törökország stabilizáló tényező lesz térségünkben és biztos kapocs Európa és a Közel-Kelet között” – szögezte le Papadopulosz. Ennek azonban szerinte az a feltétele, hogy Ankara ismerje el Ciprust, „mint ahogy a másik 24 tagállam kormányát is elismeri”.

Törökország 1974 óta nem ismeri el a nemzetközi közösség által Ciprus egyedüli hiteles képviselőjének tekintett görög szigetrész kormányzatát, s csupán a csapatai által megszállt észak-ciprusi szakadár török köztársaságot tekinti legitimnek (amelyet viszont rajta kívül semelyik másik állam nem ismer el). „Törökországnak meg kell mutatnia, hogy megérti és elfogadja, hogy a csatlakozási tárgyalások kezdődátumának kitűzése kötelezettségeket von maga után az Európai Unióval szemben, az európai család minden tagjával szemben és következésképpen Ciprussal szemben is” – fogalmazott Papadopulosz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik