Belföld

Érvénytelen időközi választások; győzött a Fidesz

Érvénytelen a Nógrád megyei Szécsényben, valamint Sopronban és környékén vasárnap megtartott időközi országgyűlési választás első fordulója, mivel a választásra jogosultaknak kevesebb mint a fele szavazott - közölték a területi választási irodák vezetői.

A szavazóhelyiségek zárásáig, este 7 óráig a választásra jogosult szavazópolgároknak kevesebb mint 50 százaléka adta le voksát Szécsényben és térségében, ezért érvénytelen az időközi választás első fordulója – mondta a Nógrád megyei területi választási iroda vezetője. Sopronban és környékén is érvénytelen volt a választás- közölte a Győr-Moson-Sopron megyei területi választási iroda vezetője. A második forduló november 28-án lesz.

Szécsényben és térségében a választásra jogosultaknak mindössze 28,84 százaléka vett részt a voksoláson, 11.129 szavazópolgár – mondta Bartusné Sebestyén Erzsébet, az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője. Hozzátette: a szavazás akkor lett volna érvényes, ha a választásra jogosultak több mint fele leadja voksát.

Az eredménytelen első fordulóban a tíz képviselőjelölt közül Nagy Andor (Fidesz-MPSZ – KDNP) a voksok 50,1 százalékát kapta, 5521 szavazatot, Borenszki Ervin (MSZP-SZDSZ) pedig a voksok 27,8 százalékát szerezte meg, 3060 szavazatot. A harmadik helyen álló idősebb Gáspár Győző (független) a voksok 10,7 százalékát kapta, rá 1180-an szavaztak.

A Nógrád megyei 3. számú szécsényi választókerületben 38 ezer 728 választásra jogosult állampolgár adhatta le szavazatát este 7 óráig, a választókerület negyvenkilenc településén, 78 szavazókörben. Amennyiben a második forduló is érvénytelen lesz, a képviselői hely a 2006. évi parlamenti választásokig betöltetlen marad – mondta el az irodavezető.

Sopronban és környékén, a Győr-Moson-Sopron megyei 7-es számú választókerületben is érvénytelen az időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulója, mivel a választásra jogosultaknak 31,98 százaléka adta le szavazatát – mondta az MTI érdeklődésére Kovács Béla, a Győr-Moson-Sopron megyei területi választási iroda vezetője.

Sopronban és a környező településeken: Ágfalván, Fertőrákoson, Harkán és Kópházán összesen hét jelölt indult a képviselői helyért. Firtl Mátyás, a Fidesz jelöltje a szavazatok 53,6 százalékát, Kránitz László MSZP-s jelölt a szavazatok 34,4 százalékát kapta. Kóczán Zoltán SZDSZ-es jelölt a voksok 4,2 százalékát szerezte meg.

Sopronban és a környező településeken 51 ezer 368 választásra jogosult állampolgár adhatta le voksát, A választópolgárok 54 szavazókörben járulhattak az urnákhoz.

Az időközi országgyűlési választást mindkét helyen azért tartották, mert a körzetek egyéni képviselői – Szécsényben Surján László, Sopronban pedig Szájer József – mindketten fideszes politikusok – a júniusi európai parlamenti választásokon is mandátumot szereztek, és a magyar parlamentben szerzett helyüket – a jogszabályoknak megfelelően – visszaadták.

A második fordulóban mindazok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban pályáztak a képviselői tisztre – mondta el az MTI-nek este Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője. Hozzátette: a két egyéni választókerületben az lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta, feltéve, hogy a szavazáson a választópolgárok több mint egynegyede leadja voksát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik