Belföld

Befejeződött Arafat kairói gyászszertartása

Befejeződött pénteken délelőtt Kairóban Jasszer Arafat gyászszertartása. Az elhunyt palesztin elnök koporsóját egy egyiptomi katonai repülőgépen helyezték el, amely elindult a Sínai-félsziget felé , ahonnan Arafat földi maradványait egy jordániai helikopter szállítja majd Rámalláhba.

A gyászszertartás reggel kezdődött meg a kairói al-Galá tiszti klubban. Arafatnak a palesztin zászlóval letakart fakoporsóját a kairói Heliopolisz negyedben lévő bázis mecsetjébe vitték, majd a mecset imafülkéjéhez, a mihrábhoz nyolc egyiptomi tiszt vitte vállán. A jelenlévők, köztük a katonai tiszteletadásra érkezett állam- és kormányfők, valamint külügyminiszterek imádkoztak a palesztin vezető lelki üdvéért.

A mindössze két perces halotti imádságot Mohamed Szájed Tantavi sejk, a kairói al-Azhar mecset imámja, a szunniták legfőbb vallási elöljárója vezette. Az imám Allah bocsánatát kérte az elhunytnak és minden muzulmánnak. “Egész életében népét szolgálta, míg istene elé került bátorsággal, becsülettel. Imádkozzunk a lelkéért” – mondta Tantavi sejk.

A szertartást az egyiptomi televízió egyenes adásban közvetítette, de a sajtó többi képviselőjét nem engedték be a szentélybe. A vendégek többsége a katonai komplexum területén felállított sátorban foglalt helyet.

Befejeződött Arafat kairói gyászszertartása 1

Arafat palesztin zászlóval letakart koporsóját viszik Kairó egyik utcáján (Forrás: AP)

A rövid ceremónia után halottaskocsi vitte a koporsót a kairói repülőtér közelében kezdődő gyászmenet kiinduló pontjához. Az ágyútalpra helyezett koporsót hat fekete lóból álló fogat húzta.

A nyilvános gyászszertartást a kairói al-Azhar nagymecsetben, az iszlám négy legfontosabb szentélyének egyikében tartották. A ceremónián számos ország állam és kormányfője vett részt, köztük Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, II. Abdalláh jordániai uralkodó, Emile Lahud libanoni, Bassár el-Aszad szíriai, Robert Mugabe zimbabwei, Robert Mugabe zimbabwei, Thabo Mbeki dél-afrikai és Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő, Hassanal Bolkiah brunei szultán, valamint III. Senuda, egyiptomi kopt pápa. Miniszterelnöki szinten képviseltette magát az európai államok közül Svédország is Göran Persson személyében. Az EU-tagállamokból többnyire külügyminiszterek érkeztek Kairóba, köztük Somogyi Ferenc a magyar, Michel Barnier a francia, Joschka Fischer a német és Jack Straw, a brit diplomácia vezetője, továbbá Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főbiztosa és Terje Roed-Larsen, az ENSZ közel-keleti külön megbizottja. A palesztin mozgalom részéről ott volt Faruk Kaddumi, a Fatah új elnöke és Mahmud Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője és Rauhi Fattúh ideiglenes palesztin elnök.

Az iszlám előírásainak megfelelően a szertartáson nem vett részt Szúha Arafat, az elhunyt palesztin elnök özvegye.

A kora délutáni órákban Rámalláhban, egykori főhadiszállásán, a Mukatában temetik el Jasszer Arafatot a muzulmán hagyományoknak megfelelően még napnyugta előtt. A palesztinok a rámalláhi nyugvóhelyet ideiglenesnek tekintik, ezért kőkoporsóba temetik el, hogy később könnyebben lehessen kihantolni egy esetleges jeruzsálemi temetéshez. A sírba, a koporsó alá jeruzsálemi földréteget tesznek. A palesztin elnök végső óhaja az volt, hogy Jeruzsálemben, az al-Aksza mecset mellett temessék el, ezt azonban az izraeli kormány mereven elutasította.

A Palesztin Hatóság elnökéről külön megemlékezést tartanak a Gázai övezetben. Több palesztin fegyveres csoport, köztük az Iszlám Dzsihád és a Hamász a rámalláhi temetéssel egy időben jelképes temetési szertartást rendez a gázai Omari mecsetben.

Összecsapások voltak pénteken délelőtt Kelet-Jeruzsálemben az izraeli rendőrség és fiatal palesztin tüntetők között Jasszer Arafat palesztin elnök kairói gyászszertartásának idején. A régi városrész bejáratánál a rendőrség szétoszlatta azt a néhány száz tüntetőből álló tömeget, akik a Mecsetek Terére akartak bejutni. Sebesültekről nem érkezett jelentés.

A Mecsetek tere körül különösen szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be az izraeli hatóságok, mert attól tartottak, hogy a pénteki hagyományos imanapon elszabadulnak az indulatok. Ezért csak 45 évnél idősebb muzulmán férfiakat, és közülük is csak a kelet-jeruzsálemi lakosokat engedték az iszlám harmadik legnagyobb szentélyének számító al-Aksza mecsethez.

Ugyancsak összetűzés robbant ki a kelet-jeruzsálemi Suafat palesztin menekülttáborban, ahol a rendőrség a kődobáló tüntetőkre könnygázgránátokat lőtt ki. Az izraeli hadseregnél és rendőrségnél magas fokú riadókészültséget rendeltek el Arafat temetése napjára. A teljesen lezárt Ciszjordániába a hadsereg több zászlóaljnyi erősítést küldött, hogy blokád alá vegyék a terület városait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik