Belföld

Kétszeresére nőtt az FHB eredménye

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. 2004 első háromnegyed évében 5,797 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el, ami a több mint kétszerese a 2003 első kilenc havi 2,668 milliárd forintos profitnak.

A magyar számviteli szabvány (MSZSZ) alapján készült, konszolidált, nem auditált jelentés szerint Az FHB adózott eredménye 41,4 százalékkal haladta meg az időarányos tervet.

A jelentős eredménynövekedés nyomán az egy részvényre jutó adózott eredmény (EPS) 404 forintról 878 forintra emelkedett. Az átlagos eszközarányos megtérülés (ROAA) 1,9-ről 2,1 százalékra, az átlagos saját tőke arányos megtérülés (ROAE) 46,6-ról 52,4 százalékra nőtt.

Az FHB mérlegfőösszege 403,925 milliárd forint volt 2004. szeptember 30-án, 58,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, s 4 százalékkal az időarányos tervet.

A mérlegfőösszeg növekedésének fő tényezője az ügyfelekkel, valamint a hitelintézetekkel (refinanszírozott bankokkal) szembeni követelések bővülése volt, aminek teljes volumene 121,437 milliárd forinttal, 50,3 százalékkal növekedett.

A nemzetközi (IFRS) szabványok szerint a konszolidált háromnegyedévi adózott nyereség 5,780 milliárd forint, 115,8 százalékkal nagyobb a bázisidőszakénál.

A jelentés szerint az év elejétől jelentősen csökkent a lakáshitelezés havi növekedési üteme. Augusztusban a mérséklődés a deviza alapú jelzáloghitelek júniusi bevezetésének köszönhetően megállt, ám a növekedési ütem így sem érte el a tavalyit. A devizahitelek aránya szeptember végén 5,1 százalék volt.

A saját értékesítésű hitelek állománya egy év alatt 33,8 százalékkal emelkedett és 2004. szeptember 30-án 31,380 milliárd forintot ért el. A bank vezető termékei továbbra is a lakásvásárlási és az építési hitel.

Az FHB részesedése a háztartási lakáshitelek finanszírozásának piacán az idén 20 százalék körül stabilizálódott. A lakáshitelek iránti csökkenő kereslet leginkább a refinanszírozásban érződik, ahol a harmadik negyedévi bővülés az előző két negyedévi növekedés felét sem érte el. Az FHB ennek ellensúlyozására a negyedik negyedévben megkezdi a nem támogatott, piaci kamatozású ügyletek refinanszírozását is, és fejleszti a többi értékesítési csatornát.

Az FHB a harmadik negyedévben egy nagy összegű jelzáloglevelet bocsátott ki a nemzetközi EMTN program keretében, 100 millió euró össznévértékben, aminek különlegessége, hogy ez volt az első nyilvános, euróban denominált kibocsátás, a sorozatot önállóan is jegyzik a luxemburgi tőzsdén.

A bank a lejárati összhang javítása érdekében mintegy 8 milliárd forint össznévértékben nyilvánosan vissza is vásárolt jelzálogleveleket.

A társaság novemberben további sorozatok visszavásárlásáról és új sorozatok kibocsátásáról döntött. Ezek a tranzakciók a negyedik negyedévi eredményt részben csökkentik, a következő évekét azonban a kedvezőbb forrásösszetételnek köszönhetően növelik majd – tartalmazza a gyorsjelentés.

A hitelezést finanszírozó jelzáloglevelek állománya 2004. szeptember 30-án 361,898 milliárd forint volt, 55,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bank jelzáloglevél-piaci részesedése szeptember végén 31,4 százalék volt.

A jelentés megállapítja: a profitnövekedés az éles piaci verseny és a jogszabályi környezet miatt szűkülő átlagos nettó kamatrés mellett különösen figyelemre méltó, elérését segítette a költséghatékonyság további javulása.

Az átlagos nettó kamatrés szeptember 30-án 3,94 százalék volt, 84 bázisponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A marzs szűkülése megállt, a harmadik negyedévben 10 bázispontos növekedés következett be, többek között az új források kedvező költségének köszönhetően.

A költséghatékonyság jelentős javulását jelzi a működési költségek bruttó pénzügyi eredményhez mért aránya (cost/income ratio), amely egy év viszonylatában 52,2 százalékról 34,9 százalékra javult. A személyi ráfordítások egy év viszonylatában 5,4 százalékkal emelkedtek.

A bank portfoliójának összetétele a harmadik negyedévben is igen jó minőségű maradt, az ügyfelek fizetőkészsége továbbra is meghaladja a bankszektor átlagát – áll a jelentésben. A követelések 99,1 százaléka szeptember végén problémamentes volt. A problémás minősítésű hitelek után képzett értékvesztés és céltartalék összege június végéhez képest 50 millió forinttal növekedett.

Az FHB saját tőkéje egy év alatt 60 százalékkal nőtt, szeptember végén 17,325 milliárd forintot tett ki, a szavatoló tőke ugyanekkor 14,498 milliárd forint volt. A tőkemegfelelési mutató a féléves auditált eredmény beszámításával szeptember végén 11,6 százalék volt.

Az FHB papírjaival a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában kereskednek. A részvény szerdán 12 850 forinton zárt, ami egyben éves maximuma, az elmúlt egy évben a papír legalacsonyabb ára 3925 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik