Belföld

1,87 milliárd forint volt az Inter-Európa Bank profitja

Az Inter-Európa Bank Rt. (IEB) az első kilenc hónapban 1,872 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami közel 29 százalékkal haladja meg a tavalyi első háromnegyedévit.

A magyar számviteli szabályok szerinti (MSZSZ) gyorsjelentés szerint a nem konszolidált adózott nyereség 26,6 százalékkal, 1,526 milliárd forintra nőtt. 

A konszolidált MSZSZ szerinti mérlegfőösszeg szeptember 30-án 212 milliárd forintot tett ki, gyakorlatilag megegyezik az anyabankéval. A tavaly szeptember végihez képest 15,7 százalékos – 28,7 milliárd forintos – növekedés döntően az ügyfélállományok növekedésének köszönhető.

Az IEB konszolidált kimutatása az anyabankon kívül 9 cég adatait tartalmazza, amelyek értékpapír-ügynöki tevékenységgel, vagyonkezeléssel valamint banküzemi célú fejlesztéssel foglalkoznak. A csoportszintű eredménytöbblet elsősorban a bank ügynökeként tevékenykedő IE-New York Broker Rt. tevékenységének köszönhető.

Az anyabanknál az első kilenc hónapban elkönyvelt bruttó pénzintézeti jövedelem jóval az infláció felett, 16 százalékkal nőtt, amiben meghatározó szerepet játszott a nettó kamatbevételek 21 százalékos emelkedése. Az utóbbiak bővülése az átlagosnál kedvezőbb marzsot biztosító lakossági hitelezés jelentős bővülésének és a kedvező kamatoknak köszönhető – áll a jelentésben. A nettó jutalék- és díjbevétel kevesebb, mint 1 százalékkal nőtt.

A banküzemi költségek 14,1 százalékkal, 6,326 milliárd forintra emelkedtek, ezen belül a személyi jellegű ráfordítások több mint 17 százalékkal nőttek, utóbbit az évközi béremelés mellett a fiókhálózat bővítésével indokolja a jelentés. A nettó céltartalék-képzés és veszteségleírás 12 százalékkal emelkedett. Az adózás előtti eredmény 25 százalékkal, 1,8 milliárd forintra nőtt.

Az ügyfélkihelyezések állománya az egy évvel korábbihoz képest jelentősen, mintegy 12 százalékkal bővült és szeptember végén meghaladta a 138,6 milliárd forintot. A vállalati hitelállomány nominálisan szinten maradt, a lakossági hitelezés azonban – igaz, alacsonyabb bázisról – az elmúlt egy évben 70 százalékkal bővült. A lakossági fizetési hajlandóságot illetően az IEB tapasztalatai továbbra is kedvezőek. A betétállomány közel 13 százalékkal, 135,5 milliárd forintra gyarapodott. 

Az IEB saját tőkéje 2004. szeptember végén 13,314 milliárd forint volt, közel 9 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik