Belföld

15 milliárdos autóipari beruházás Tatabányán

Mintegy 15 milliárd forint értékű beruházásról írtak alá megállapodást szerdán Tatabányán. Az Asahi Glass Co. Autóipari biztonsági üveget gyárt a helyszínen; a termelés várhatóan 2006-ban indul el.

Aláírták azt a megállapodást, mely szerint a japán Asahi Glass Co. (AGC) zöldmezős beruházásként autóipari üveggyárat alapít Komárom-Esztergom megyében – mondta Bencsik János Tatabánya polgármestere sajtótájékoztatón.


Hozzátette: a Tatabánya és Környe határában kezdődő beruházás célja olyan autóipari üveggyár felépítése, amely magas színvonalú biztonsági üveggel látja el a Közép- és Kelet-Európa piacának egyre növekvő igényeit. Az előrejelzések szerint a kelet- és közép-európai régióban a gépjármű eladások száma a 2003-as 2,4 millióról 4,1 millióra emelkedhet 2008-ra – írták a tájékoztatóra készült sajtóanyagban.

Az Asahi Glass Co. Magyarország melletti döntését a kedvező földrajzi fekvés, a könnyű elérhetőség, a térség megfelelő infrastruktúrája indokolta – mondta Ichiro Kohga, AGC Automotive alelnöke.

A cég elsősorban képzett mérnököket keres, de természetesen betanított munkásokat is alkalmaz majd – mondta Fabio Boccalatte, az AGC Autóipari Magyarország Kft. igazgatója.

A polgármester megemlítette még: a mintegy 60 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) értékű beruházás fejlett technológiát fog alkalmazni. A 200 új munkahelyet teremtő üzemben a termelés 2006-ban indul meg. A tatabányai közgyűlés már jóváhagyta a japán érdekeltségű beruházóval kötött egyetértési nyilatkozatot, így a területen az előkészítő munkák már elkezdődtek.

A mai végleges megállapodással az ipari parkként működő területen a hagyomány nélküli modern technika alkalmazásával az új gyár biztos piaccá válik egy újabb európai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik