Belföld

Már több mint ezer játékos költségvetés készült

Jelentős az érdeklődés a www.koltsegvetes2005.hu honlapon, egy nap alatt, több mint ötezren kapcsolódtak be az állami költségvetés elkészítésébe, és mintegy ezer költségvetés már el is készült - tudatta közleményében a pénzügyi tárca.

Hétfőn indult az internetes játék, amelynek az a célja, hogy a jövő évi költségvetés elkészítésébe az állampolgárok minél nagyobb arányban részt vehessenek. Miközben ugyanerről zajlik a vita a parlamentben, mindenki lehetőséget kap arra, hogy saját maga is javaslatot készítsen: mire költsön többet az állam jövőre, és hol spóroljon.

Mintegy 10 ezer milliárd forintot kell elkölteni 10 millió állampolgárra. Ez állampolgáronként, havonta 84 469 forintot jelent.

A játék bemutatja, hogy ezt az összeget a kormány miként gondolja felosztani, és mindenki lehetőséget kap arra, hogy a tervet módosítsa. Mindössze arra kell figyelni, hogy a költségvetés olyan, mint egy közlekedő edény: ha az egyik helyen növeljük, a másik helyen csökkenteni kell a kiadásokat. Hiánynövelést, adóemelést ugyanis nem tesz lehetővé a játék, mintahogy a kormány sem kívánja sem az eladósodást növelni, sem pedig az állampolgárok, vállalkozások adóterhelését.

Az elkészült egyéni költségvetéseket két hét múlva egyesítjük, és közzé tesszük, hogy kiderüljön, az adófizetők mit is szeretnének – áll a PM közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik