Belföld

200 millió eurós beruházás létesülhet Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár az egyik esélyes helyszíne a kelet-európai helyszínt kereső Glas Trösch AG, 200-220 millió eurós síküveggyári beruházásának – mondta Botos Gábor, a helyi önkormányzat főtanácsosa az MTI-nek.

A befektetők még idén döntenek. Az új gyárat negyven hektáros területen létesítik, az üzem épületekhez és járművekhez gyártja majd a síküveget. Mivel nyolcszáz méter hosszú gyártósort telepítenek, fontos számukra, hogy megfelelő domborzati viszonyok legyenek, nevezetesen az egyenletes síkvidék, amely Mosonmagyaróvár környékének jellegzetessége.


Az előzetes vizsgálatok szerint környezeti problémát nem okozna az ipari létesítmény a térségben. Ennek ellenére a beruházás megkezdése előtt környezetvédelmi hatástanulmányt kell készíteni.


A gyár tervezett forgalma eléri a 85 millió eurót évente. A termelés döntő részét exportpiacokon értékesítik. Az új üzemből akarják ellátni termékkel a közép-kelet-európai régiót. A beruházók a koncepció szerint 300-320 embert foglalkoztatnak majd, köztük 80 felsőfokú végzettségű munkatársat a technológia működtetésére. A svájci cég 2006-ban kezdené az építkezést és annak az évnek a végén megindulhat a termelés az új üzemben.


Az önkormányzat a rendezési terv módosításával és a gazdasági környezet kedvezőbbé tételével szándékozik vonzóvá tenni Mosonmagyaróvárt a befektetők számára. A városvezetés a helyi építményadóban tervez könnyítéseket. Az elgondolás szerint épületnagyság szerint differenciálnák az építményadót olymódon, hogy a nagy alapterületű építmények adóját alacsonyabb összegben határoznák meg.


A svájci vállalatcsoport Franciaországban és Németországban működtet síküveggyárat. Termékeit a nyugat-európai piacon értékesíti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik