Belföld

Regionális karrier – magyar előny

Hatalmas a verseny térségünk országai között a regionális központok székhelyeiért. Ezek és a keletebbre alapított multi leányok vezetői pozícióiért azonban már a cseh, lengyel és magyar menedzserek is komoly esélyekkel indulnak.

A nyugat-európai és amerikai vezetőkkel szemben a csehek, lengyelek és magyarok számos előnnyel rendelkeznek egy regionális központ vagy egy tőlünk még keletebbre vagy délebbre fekvő országban újonnan alapított multinacionális leányvállalat vezetői pozícióinak betöltésénél. Európa gazdasági térségének keleti és déli irányú bővülése pedig már elindult: Szlovákiában és Horvátországban már több éve beruházási boom tapasztalható, míg Bulgária, Macedónia, Szerbia és a balti államok felé most kacsingatnak a nyugati és magyar befektetők. A regionális pozíciók betöltéséért folytatott versenyben a magyaroknak a cseh és lengyel vezetőkkel is számolniuk kell.

Előny a kelet-európaiaknál

“A cseh, lengyel, magyar vezetőket a menedzservilág már ugyanolyan jó szakembernek tekinti, és a nyugat-európai vagy amerikai vezetőkkel egyenlőként kezeli ” – mondta Dr. Tóth László a regionális kereséseket végző TranSearch Hungary fejvadász cég ügyvezető igazgatója, a TranSearch vezetője. Éppen ezért egyre erősödik az a tendencia, hogy a Kelet- és Délkelet-Európában induló cégek felsővezetésébe vagy regionális pozícióikra magyar menedzsereket is keressenek a külföldi vállalatok.

Ennek nem csak az az oka, hogy a magyar vezetők jövedelme jóval alacsonyabb a nyugat-európai átlagnál. Egy cég elindítása egy relatív ismeretlen és kicsit bizonytalan piacon olyan komoly feladat, hogy a vezetők kiválasztásakor nem a bérigényük lesz a döntő.

A cseh, lengyel, magyar vezetők mellett azonban még számos előny is szól a nyugatiakkal szemben, ilyen például a speciálisnak nevezhető tudásuk. „Mivel a magyar vezetők mindezt már átélték, saját tapasztalatokkal rendelkeznek egy fejlődő és átalakuló gazdaságban működő vállalatról. Ez mindenképpen jelentős előny a nyugat-európai vezetőkkel szemben ” – mondta Dr. Tóth László.

A kelet-európai vezetők előnye a nyugat-európaiakkal szemben a délkelet- és kelet-európai térségben:



•  Konkrét tapasztalatok az átalakuló és fejlődő gazdaságokról 
•  Helyismeret, illetve a mentalitás és a szokások ismerete
• A közös szocialista örökségből fakadó hasonlatosságok az üzleti  kultúrában
• Földrajzi közelség 
•  Esetleges korábbi kapcsolatrendszer és annak működtetésében szerzett jártasság

Kulturális közelség

Mindezek mellett nemzetközi cégek azért is szorgalmazzák, hogy a térségünk vezetői kerüljenek a most nyíló kelet-európai leányvállalatok élére, mert ezek a szakemberek jobban is értik az adott országokban a problémák kezelésének módját, valamint az ott uralkodó gondolkodásmódot, ezáltal valószínűleg hamarabb el tudják fogadtatni magukat a helyi szakemberekkel. Másrészt könnyebb olyan vezetőket találni közöttük, akik esetleg a célországok nyelvét – szerb, horvát, román – is beszélik.

Forgács Péter, a szintén regionális kereséseket  végző Korn/Ferry International fejvadász cég ügyvezetője úgy látja, hogy a hasonlóságok ellenére a magyar vezetőknek meg kell őrizniük rugalmasságukat, nyitottságukat és alkalmazkodóképességüket, ha meg akarják állni a helyüket egy nemzetközi megbízatás esetén. „Bár sok magyar menedzser megélte már például a jelenleg Bulgáriában zajló folyamatokat, de nem feltétlenül a magyar példát fogják követni az ottani események, hiszen mégiscsak egy másik kultúráról, egy másik évtizedről és egy megváltozott világgazdaságról van szó” – hívta fel a figyelmet a Korn/Ferry International ügyvezetője.

A régió éllovasai

A magyar vezetőknek azonban a cseh és lengyel menedzserekkel is számolniuk kell a nemzetközi pozíciók megszerzéséért folytatott versenyben. A lengyelek automatikusan előnyösebb pozícióból indulnak. „Az ottani vezetők ugyanis a cseh és a magyar viszonyokhoz képest jóval nagyobb piacon bizonyíthatták rátermettségüket. Ezt természetesen a külföldi vállalatok is figyelembe veszik a felsővezetők kiválasztásakor – mondta Forgács Péter. Ráadásul nagyon sok lengyel kivándorló gyermeke tért haza az utóbbi időben az Egyesült Államokból, akik lengyel identitásuk mellett a nyugati viszonyokat is jól ismerik”.

A csehekkel szemben viszont a magyarok mellett szól az a néhány év előny, amennyivel korábban indult el itthon a privatizáció és a gazdaság tényleges átalakulása, illetve az a tény, hogy a magyarok ambiciózusabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik