Belföld

A prognózisnál kisebb az áht-hiány

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya az első tíz hónapban 1.328,6 milliárd forint volt, a prognózis 1.334,9 milliárd forintos deficittel számolt.

Az eltérés az elkülönített állami pénzalapok kedvezőbb pozíciójának tulajdonítható – áll a Pénzügyminisztérium közleményében. Októberben az államháztartási hiány 44,4 milliárd forint lett, szemben az 50,7 milliárd forintos prognózissal.
A központi költségvetés a várakozásnak megfelelően 1,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok a vártnál valamelyest kedvezőbben, 9,1 milliárd forintos többlettel zártak. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiban 54,7 milliárd forintos hiánnyal keletkezett.

Elmaradt bevételek

A központi költségvetés bevételei 6,4 milliárd forinttal elmaradtak a prognózistól. A legnagyobb az eltérés a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételeinél, 4,2 milliárd forint. A főbb adóbevételek összességükben a várakozásoknak megfelelően alakultak. Kedvezőbben alakultak az egyszerűsített vállalkozói adóbevételek, valamint az illetékbevételek, és a vártnál némileg kedvezőbben alakultak az áfa bevételek. A társasági adóból 3,3 milliárd forinttal kevesebb folyt be.

Kevesebb kiadás

A központi költségvetés kiadásai a várakozásoknál 3,4 milliárd forinttal kedvezőbben alakultak. A lakástámogatásokra kiutalt összeg 6,8 milliárd forinttal lett alacsonyabb. Kevesebb volt a kiutalás az egyedi és normatív támogatásoknál, a helyi önkormányzatok támogatásainál. A költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai közel 10 milliárd forinttal lettek nagyobbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik