Belföld

Pénteken is csökken az olajár

Pénteken folytatódtak a kőolaj szabadpiacán a - sokak szerint spekulációs célú - eladások, ami azonban a szakértők szerint nem jelenti azt, hogy fordulat történt volna, idővel ismét hathatnak a tényleges piaci kereslet-kínálati viszonyok.

A spekuláció mellett befolyásolhatta az árakat az e heti amerikai elnökválasztások kimenetele, az USA stratégiai olajtartalékának változása és az is, hogy Jasszer Arafat palesztin vezető távozott a közel-keleti politikai színpadról.

A szakértők szerint nem lehet tartós ármérséklődésről beszélni, mert az amerikai petrolkémiai termék készletek a hetedik hete nem növekednek, miközben a fűtőolaj iránti igény októberben 8,1 százalékkal állt a tavalyi azonos időszakban mért szint felett, jelezve, hogy növekedhet a keresleti nyomás a tél közeledtével.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, decemberi határidőre közép-európai idő szerint péntek reggel hordónként (159 liter) 48,59 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 23 centtel olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál. Csütörtökön a WTI 2,06 dollár csökkenéssel 48,82 dolláron zárt decemberi jegyzésre, napi csúcsa 50,95 dollár volt.

Csütörtökön az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta decemberi lejáratra hordónként 1,55 dollár veszteséggel 46,01 dolláron fejezte be a kereskedést a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Péntek reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 429,36 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,19 dollárral olcsóbb a csütörtöki későinél.G

Ajánlott videó

Olvasói sztorik