Belföld

Növelik a sávszélességet az internetszolgáltatók

A hazai internetszolgáltatók sorra jelentik be, hogy növelik az általuk nyújtott internetes kapcsolat sávszélességét. A legtöbb cég ingyen nyújtja a bővítést, de árcsökkentés sem kizárt.

Novemberben újabb akciókat indítanak az internetszolgáltatók. A Matáv-csoport internetes üzletága, az Axelero és a legnagyobb magyarországi kábeltévé-társaság, a UPC egy napon jelentette be, hogy az általuk kínált ADSL, illetve kábeles internetkapcsolat sávszélességét ingyenesen megemelik.


Az Axelero esetében a legkisebb sávszélességű ADSL-csomagnál – 384 kbit/s-ról 512-re – harmadával, a gyorsabb csomagoknál pedig kétszeresére növelték a sávszélességet. A UPC mindkét csomagjánál duplázott, így december 1-től a Chello Classic sávszélessége 768 kbit/s-ról 1,5 Mbit/s-ra nő.

Az Axelero közleménye szerint az előfizetői hozzáféréseket 2004. november 16-tól folyamatosan állítják át, először a pesti és kelet-magyarországi, majd a budai és nyugat-magyarországi régiókban. A sávszélesség emelése minden ügyfél esetében automatikus, külön igénybejelentést nem igényel, és várhatóan csak maximum 35 másodperces leállásra kell számítani. Az ADSL-szolgáltatások szerződésben meghatározott minimális átviteli sebessége továbbra is változatlan marad.

Akárcsak a Matáv-leány, a UPC is decembertől ígéri sávszélességének megnövelését, amely idén már a második “gyorsítás” lesz a cégnél, ahol a UPC hasonló mértékben megemeli az egyes csomagokhoz rendelt sávszélességen átvihető adatmennyiséget is. A chello classic esetében ez az érték 15-ről 30 GB-ra, míg a chello plus esetén 20-ról 60 GB-ra emelkedik.

A Matáv társszolgáltatói felé nyújtott kedvezményeket az egyes cégek akciók keretében érvényesítik. Egyesek meghosszabbítják ingyenes időszakot, de vannak, akik árkedvezményeket nyújtanak decembertől.


A GTS-Datanet november 16. és 30. között szintén megemeli a legtöbb, általa biztosított – jelenlegi és bekötés alatt lévő – ADSL előfizetői hozzáférésének elérhető maximális sebességét. Ezzel egy időben pedig átlagosan 50 százalékkal csökkenti az ADSL előfizetői díjait. Ez azt jelenti, hogy akárcsak az Axelerónál az eddigi 384 kbit/s sávszélesség 512 kbit/s-re nő, az új szolgáltatás egyéni előfizetői díja viszont 38 százalékkal csökken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik