Belföld

Még idén kiegészülhet az Alkotmánybíróság

Bár az Országgyűlésnek decemberre meg kell választania a három lejárt mandátumú alkotmánybíró utódjait, a parlamenti pártok között még nem született meg az alku, amely a minősített többségű szavazáshoz szükséges – írja a Magyar Hírlap.

Egyelőre két alkotmánybíró – Németh János és Czúcz Ottó – helye áll betöltetlenül, de decembertől üres lesz a harmadik hely is, amikor is lejár Strausz János alkotmánybíró mandátuma. A betöltetlen helyekre jelenleg az SZDZS Halmai Gábort és Majtényi Lászlót jelölte, akikkel szemben az ellenzék jelöltje Pokol Béla áll.

Mivel kétharmados szavazati többségre van szükség, a pártok megállapodására van szükség. Az eddig kialakult rend szerint,  a három heyly közül az egyik helyre a kormányoldal állít jelöltet, a másikra pedig az ellenzék. Ha pedig egymás jelöltjeit kölcsönösen elfogadják, a harmadik kormányoldalról jelölt bíró ügyében is létrejön az alku.

Miután a kormánypárti oldalról legutóbb az MSZP állított jelöltet, most az SZDSZ-en a sor. A Fidesz viszont megváltoztathatja a kialakult rendszert, amikor nem fogadja el a kisebbik kormánypárttól Halmai és Majtényi jelölését. Ezzel ugyanis arra kényszeríti a koalíciót, hogy inkább a szocialisták állítsanak bírákat, akik között már jó eséllyel találnának olyanokat, akiket támogatnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik