Belföld

Még egyszer Bush

Összefogásra buzdította az amerikaiakat George Bush elnök szerdán választási győzelme után mondott első beszédében, amelyben elismerően szólt kihívójáról és a terrorizmus elleni harc rendületlen folytatását ígérte.

Az elnökre 58,6 millió amerikai szavazott – a rendkívüli választói aktivitást jelzi,  hogy az Egyesült Államok történetében még soha senki nem kapott ennyi voksot. A demokrata kihívó 55,1 millió szavazata is jóval több, mint Al Gore négy évvel ezelőtti 51 millió voksa.

Az elnöknek jelenleg 274 elektori szavazata van, a győzelemhez 270 kellett, John Kerrynek pedig 252. Többségben vannak, sőt növelték szavazataikat a republikánusok a szenátusban is és a képviselőházban.

Kerry közép-európai idő szerint öt órakor telefonon hívta fel a hivatalban lévő George Bush elnököt, elismerte vereségét és gratulált riválisa győzelméhez. Bush a szenátor gesztusát méltóságteljesnek nevezte.  A demokrata elnökjelölt hivatalosan, magyarországi idő szerint hét órakor jelentette be, hogy elvesztette a választást, míg az újraválasztott elnök kilenc órakor mondott beszédet.


Még egyszer Bush 1

Fotó: AP


Bush úgy fogalmazott, “a választók történelmi győzelmet arattak. Amerika döntött, és a belé vetett bizalom mélyen meghatotta. Mindenkire szükségem van, azoknak a támogatását is kérem, akik ellenfelemre szavaztak és mindent meg fogok tenni bizalmuk elnyeréséért” – hangoztatta Bush.


“Nemzeti erőforrásaink teljes bevetésével harcolunk a terrorizmus ellen, hogy gyerekeink biztonságban éljenek. Egy ország vagyunk egy alkotmánnyal és egy jövővel, és ha együttműködünk, Amerika nagyágának nincs határa” – mondta az újraválasztott elnök győzelmét ünneplő hívei előtt Washingtonban.








Budapesten Kerry győzött
A magyar főváosban John Kerry győzött, legalábbis a demokrata jelölt szerzett döntő többséget a Magyarországi Amerikai kereskedelmi Kamara (AmCham) kedd éjjeli választási partiján – olvasható a csütörtöki Népszabadságban. A mintegy másfél ezer vendégből több mint ötszázan “voksoltak”: az amerikai állampolgároknál 56:35, a nem amerikaiaknál 78:18 százalék volt a szavazatarány a massachusettsi szenátor javára George W. Bushsal szemben.

Gratulációk és egyebek

Tony Blair szerda késő esti közleménye szerint George Busht olyan időszakban választották újra, amikor a világ “szétdarabolódott, megosztott és bizonytalan”. Blair szerint elengedhetetlen, hogy az Egyesült Államok és Európa “újjáépítse” szövetségesi viszonyát. Hozzátette: ez minden politikai vezető felelőssége, “nemcsak Bush elnöké”.


A brit kormányfő szerint a szövetségesi viszony helyreállítása sürgős feladat. Tony Blair a világ előtt álló “legégetőbb politikai kihívásnak” a közel-keleti válság megoldását nevezte. Kijelentette: a világnak együtt kell működnie az Egyesült Államokkal a terrorizmus minden formája elleni harcban, fel kell azonban ismerni azt is, hogy a terrorizmust kizárólag katonai erővel nem lehet leküzdeni, ehhez “fel kell mutatni közösen vallott értékeink erejét is”.

John Howard ausztrál kormányfő az amerikai elnöknek gratulálva hangsúlyozta: George Bush választási sikere egy győzelemmel ér fel a terrorizmus elleni harcban.

A konzervatív politikus, akit magát is októberben választották meg ismét posztjára, Washington egyik leghűségesebb szövetségese. Ausztrália az elsők között biztosította támogatásáról az Egyesült Államokat az Irak ellen kezdett háborút illetően.

A választási küzdelem eldőlt – felejtsük el a múltat – így foglalható össze a vezető német politikusok reagálása Bush újraválasztására.
 
Schröder német kancellár, illetőleg Angela Merkell ellenzéki vezér gratulált Bushnak választási győzelme alkalmából. Ez a gyors, hivatalos német reagálás jelzi, hogy a német politika vezetői – noha szívük szerint nem biztos, hogy örvendeznek – készséggel elfogadják a tényeket, az előállt helyzetet és a nyilatkozataikból, gratulációikból is kitűnően jobb együttműködésre törekednek az újjáválasztott Bush kormánnyal, mint azt az elmúlt években tették.  A kisebbik kormánypárt, a Zöldek egyik vezetője viszont az este kijelentette: a legsötétebb rémálmai váltak valóra. 

Republikánus előny a képviselőházban és a szenátusban


Az előrejelzéseknek megfelelően a Republikánus Párt megőrizte többségét mind a képviselő házban, mind a szenátusban.


A szenátusban a republikánusok 53 mandátumot szereztek, kettővel többet, mint amennyivel eddig rendelkeztek. A demokraták 44 mandátumot biztosítottak, két mandátum sorsa pedig még nem dőlt el. A szenátusnak ismét lesz 1 független tagja is. A képviselőházban a republikánusok 231 helyet szereztek a demokraták 200 mandátumával szemben. Jelenleg 227 republikánus és 205 demokrata képviselő van a törvényhozás alsó házában.


Az előrejelzések szerint 11 állam közül 10-ben a választók jóváhagyták, hogy a helyi alkotmányba foglalják az egyneműek házasságának a tilalmát.


Ideiglenes szavazatok Ohióban


Bár a végeredmény már biztos, azt továbbra sem tudni, mennyi lehet az úgynevezett ideiglenes szavazatok száma a sorsdöntőnek tűnő Ohióban, amelyeket ugyancsak a következő napokban számolnak össze.


Az ideiglenes szavazatokat először hitelesítik, hogy valóban választásra jogosultaktól származnak-e, és csak ezt követően számítják hozzá az eredményekhez. Ez a folyamat akár két hétig is elhúzódhat.


Ideiglenes szavazólappal voksolnak azok, akiknek a nevét nem találják a választói névjegyzéken. Az előzetes becslések szerint több tízezer ilyen szavazatot adhattak le. A szavazatkülönbség több mint 115 ezer a két jelölt között.


A 2000. évi elnökválasztáson több mint 100 ezer ideiglenes szavazatot adtak le Ohióban, ezek 90 százaléka érvényes volt.


Így szavaznak


A tengerentúlon nem közvetlenül választják az ország első emberét, a szavazók szándékait a különböző államokból annak népességével arányos számban delegált elektorok hivatottak képviselni.


Olvassa el Így választ Amerika című összeállításunkat!


Minden tizedik szavazó első szavazó volt. A felmérések szerint a nők kiugró arányban mentek el voksolni, a szavazók 57 százaléka tartozott a gyengébb nemhez és a 43 százaléka volt férfi. A legutóbbi három elnökválasztáson a nők-férfiak aránya 52-42 százalék volt. A korábbi közvélemény-kutatási adatok szerint Kerry volt a népszerűbb a nők körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik