Belföld

EU: egyszerűsítenék az áfafizetést

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta áfa-egyszerűsítési javaslatait, amelyek szerint a kereskedő abban a tagállamban tenne eleget áfa-kötelezettségeinek, amelyben cégét megalapították.

Az Európai Tanács szerint az adminisztrációs terhek csökkentése jelentős mértékben hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez – vélekedett Frits Bolkestein belső piaci biztos. A javaslatcsomag hat pontja nagyban megkönnyítheti azon kereskedő cégek áfa-fizetési gyakorlatát, melyek nem az alapításuk szerinti tagállamba szállítanak árukat, illetve nyújtanak különböző szolgáltatásokat.

A javaslat értelmében a kereskedő a jövőben egy adószámot használhatna, és az adóbevallását egy elektronikus portálon keresztül nyújthatná be. Ezeket az információkat automatikusan megküldik azoknak a tagállamoknak, amelyekkel a kereskedő üzleti kapcsolatban áll. A kereskedő közvetlenül az arra jogosult tagállamnak fizetné be az adóját. A nem uniós tagországból származó kereskedők is ennek a rendszernek megfelelően járhatnnának el.

Hasonló rendszert vezetnének be a más tagállamokból való áfa-visszatérítést illetően is. Elektronikus portál biztosítaná, hogy a visszatérítésre vonatkozó igényeket közvetlenül az illetékes tagállamnak nyújtsák be, amely aztán szintén közvetlenül a kereskedőnek utalná át az összeget. Az áfa-visszatérítés határidejét hat hónapról három hónapra csökkentenék, és amennyiben a tagállam túllépi ezt a határidőt, akkor a visszatérítendő összeg 1 százalékának megfelelő havi kamatot köteles fizetni.

Harmonizálják továbbá azokat a költségkategóriákat, amelyek fejében a tagállamok korlátozhatják az áfalevonást. Kiterjesztenék a fordított adózás, amelynek lényege, hogy a szolgáltatást igénybe vevőnek (és nem a szolgáltatást nyújtónak) kell megfizetnie az adót. Az áfamentesség határértékét (a kis- és közepes vállalkozások esetében) a tagállamok legfeljebb 100 ezer euróban állapítanák meg. Egy általános, 150 ezer eurós határérték bevezetésével egyszerűsítenék az áfa-köteles áruk távolsági eladására vonatkozó intézkedéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik