Belföld

Paprika-ügy: az Univer többmilliárdra perli az államot

Az Univer bejelentette, hogy pert indítanak az állam ellen, miután az ÁNTSZ tiltólistáján közzétette cégük termékeit, amelyek nem is paprika-örleményből készültek.

“Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) súlyos szakmai tévedése következtében bekövetkezett tényleges kár és a ma még fel nem becsülhető többmilliárdos nem vagyoni kár miatt az Univer Product Rt. peres eljárást kíván kezdeményezni a magyar állam ellen” – tájékoztatta pénteken az MTI-t Molitórisz Károly vezérigazgató.


A cégvezető szerint megállapítható, hogy az ÁNTSZ eljárása súlyosan gondatlan volt. A minimálisan elvárható gondosság mellett a hivatalnak tudnia kellett volna – állítja Molitórisz Károly, hogy az Univer Product Rt. termékei egyáltalán nem tartalmaznak fűszerpaprika-őrleményt, így nem volt jogszerű a termékek nagy nyilvánosság előtti betiltása.


Ellenőrizze házi készleteit a FigyelőNeten – A fogyasztható termékek listája


Molitórisz Károly megfogalmazása szerint az indokolatlan hisztériakeltéssel az Univer termékek – Erős Pista, Piros Arany, Édes Anna, Gulyáskrém és a Pörköltízesítő – értékesítésében felbecsülhetetlen károkat okozott a hivatal, itthon és külföldön egyaránt.



Paprika-ügy: az Univer többmilliárdra perli az államot 1

Egy laboráns paprikaőrleményt vizsgál az ÁNTSZ-nél (Forrás: MTI)

Hozzátette, hogy az ÁNTSZ csütörtökön határozatban ismerte el tévedését, amelyet honlapján közölt, de a károkozás már megtörtént. A tisztiorvosi szolgálat honlapján csütörtökön az alábbi közleményt jelentette meg: “Az Univer Product Rt. termékei forgalmazhatók és felhasználhatók, fenti cég termékei nem tartalmaznak őrölt paprika komponenst.”

Molitórisz Károly hangsúlyozta, hogy az Univer Product Rt. említett termékei magyar őstermelők által termesztett, beszállítás után azonnal feldolgozott nyers paprikából készülnek.

A kormány szerdán döntött arról, hogy csütörtöktől az összes paprikakészítményt betiltja és leveteti az üzletek polcairól. A döntés azért született, mert három fűszerforgalmazó cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben egy mérgező anyag, az aflatoxin mennyisége meghaladja a megengedett szintet.

Bartos András, a Paprika Terméktanács (PT) elnöke szerint a fűszerpaprika szennyeződését feltehetően import termékek okozták, de kedvezőtlen körülmények között a magyar őrölt paprikában is előfordulhat az aflatoxin nevű mérgező anyag, igaz ennek mennyisége eddig soha nem haladta meg az egészségügyi határértéket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik