Belföld

A luxemburgi minimálbér a legmagasabb az EU-ban

Az év elején az EU 25 tagállamában a minimálbér 121 euró és 1403 euró között alakult. Magyarországon alig valamivel több, mint 200 euró a legalacsonyabb adható bér.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes oldalán olvasható Európai Foglalkoztatási és Szociális Hírlevél, amely az Eurostatra hivatkozva közli: jelenleg az Európai Unió 25 tagállamából 18-ban létezik törvény által előírt, hivatalos havi minimálbér.


Több tagországban, mint például Németországban, Ausztriában nincs országosan kötelező legkisebb bér, a minimálbérek mértékét az ágazati tarifaszerződések szabályozzák.


Az unión belül a legalacsonyabb minimálbért, 121 eurót, Lettországban fizetik ki a dolgozóknak, a legmagasabb minimális bért, 1403 eurót pedig Luxemburg állampolgárai kapják, ha teljes munkaidőben foglalkoztatják őket.


A tagjelölt országok közül Bulgáriában havonta 61 euró, Romániában 69 euró, Törökországban pedig 240 euró volt a minimális kereset, míg Magyarországon alig valamivel több, mint 200 eurót ér az 53 ezer forintos minimálbér – derül ki a foglalkoztatási tárca honlapján olvasható összesítésből.


A Szakszervezeti Stratégiai Tanulmányok kiadványban közölt táblázat szerint, amikor a magyarországi 50 000 forintos minimálbér 210 eurónak felelt meg, akkor Hollandiában például 1207 euró, Belgiumban 1163, Franciaországban 1126, Nagy-Britanniában 1124, Írországban 1009 euró volt a minimálbér.

(Összehasonlításul a tájékoztató megjegyzi, hogy az Egyesült Államokban a szövetségi minimálbér 727 eurónak felel meg, az államok egy részében viszont a munkavállalókat ennél magasabb havi minimum illeti meg.)

A vizsgált országok többségében a minimálbér kevesebb, mint 50 százaléka a bruttó átlagkeresetnek. Magyarországon nettó/nettó összehasonlításban az átlagbér 48 százalékát teszi ki az 53 000 forintos minimálbér.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik