Belföld

Sok a bizonytalanság fűszerpaprika-ügyben

A kormány szerdán az összes paprikakészítményt betiltotta, ennek ellenére maradt még tiltott áru a polcokon. A paprikások szerint a hipermarketek kényszerítik a mérgező importra az ágazatot.

A kormány szerdán döntött arról, hogy csütörtöktől az összes paprikakészítményt betiltja és leveteti az üzletek polcairól. A döntés azért született, mert három fűszerforgalmazó cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben egy mérgező anyag, az aflatoxin mennyisége meghaladja a megengedett szintet.

A nem forgalmazható körbe tartozik az őrölt fűszerpaprika, fűszerpaprikát tartalmazó fűszerkeverék, a gulyáskrém, a pörköltkrém, a halászlékocka és sűrítmény, a tubusos kolbászkrém, egyes levesporok (gulyásleves) és a tubusos fűszerkeverékek.

Téves lista?

Az Univer paprikakrémek hazai termeltetésű nyers paprikából készülnek, ezért a cég szerint termékei tévesen kerültek fel a tiltó listára, hiszen a magyarországi éghajlaton nem terem meg a mérgező gombafajta, az aflatoxin – állítja az Univer Product Rt. vezérigazgatója. Az Országos Tisztiorvosi Szolgálat által kiadott közlemény, amelynek értelmében kitiltják az összes paprikakészítményt az üzletek polcairól komoly kárt és hitelrontást okoz a cégnek, ezért – nyilatkozta a cég vezetője az Indexnek –  nem kizárt, hogy hitelrontás miatt pert indítanak a listát készítő szerv ellen.

Az import vagy a hazai a ludas?

A fűszerpaprika szennyeződését feltehetően import termékek okozták – mondta csütörtökön Bartos András, a Paprika Terméktanács (PT) elnöke, de kedvezőtlen körülmények között a magyar őrölt paprikában is előfordulhat az aflatoxin nevű mérgező anyag, igaz ennek mennyisége eddig soha nem haladta meg az egészségügyi határértéket.

Bartos András elmondta: “kedvezőtlen körülmények között – például ha túl magas az őrlemény nedvességtartalma – magyar fűszerpaprikában is kimutattak már aflatoxint. A hírekben szereplő 10-15-szörös határérték átlépést azonban túlzónak tartja a paprikatanács elnöke, a Szegedi Paprika Rt. vezérigazgatója.

Maradt még fogyasztani való a tiltott termékekből

A fogyasztóvédők mindenestre – a szabályok betartatása érdekében – megkezdték a fűszerpaprika forgalmazásának ellenőrzését.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezetője Kathi Attila elmondta: azt ellenőrizik, hogy az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium által leadott termékkategóriákba tartozó levették-e a polcokról a kereskedők. A hatóság becslése szerint 70 ezer üzlet lehet Magyarországon, ahol ezeket az árukat forgalmazzák.


Csütörtök délutánig 26 helyen találtak tiltó listán szereplő terméket a boltokban a fogyasztóvédők, miközben a vizsgált egységek száma 400, melyből 175 élelmiszerkereskedelmi, 100 áruházlánchoz tartozó, 48 közétkeztető, 69 vendéglátó és 4 nagykereskedelmi egység volt.

A fogyasztóvédők 14 élelmiszerkereskedelmi boltban, 1 nagykereskedelmi egységben, 2 áruházláncban, 3 közétkeztető és 6 vendéglátóhelyen találtak olyan terméket, amelyek forgalmazását a hatóság megtiltotta.


A kereskedő kára


Arra a kérdésre, hogy ki fogja megtéríteni a kereskedők kárát, Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta: a kereskedő akkor perelhet kártérítésért, ha a szerződésben foglaltak a partner hibájából nem teljesül. Hozzátette: egyelőre nem lehet tudni, hogy ki volt a hibás, kivel szemben lehet bármit is követelni. A főtitkár megjegyezte: most nem a pereskedésen gondolkodnak, hanem azon, hogy az árut minél előbb beszedjék a polcokról, és csak ezt követően foglalkoznak a kárral.


Pedig ürítik a polcokat


A magyarországi hipermarketek közül többen úgy nyilatkoztak: szerdán levették polcaikról a fűszerpaprika-őrleményeket, valamint az azt tartalmazó egyéb cikkeket.

Danks Emese, a Tesco Global Áruházak Rt. szóvivője az MTI-nek elmondta: az ország mind a harminchét Tesco áruházában szerdán éjfélig eltávolították a polcokról az egészségügyi tárca rendeletében megjelölt termékeket. Az eladótérből eltávolított több száz féle árucikket egyelőre az áruházak raktárában, elkülönítve tárolják. Később, az ÁNTSZ-szel egyeztetve, a szakhatóság által engedélyezett termékek visszakerülhetnek a polcokra.

Az Auchan kilenc áruházában szintén már szerdán estig eltüntették a polcokról a fűszerpaprika-őrleményeket, valamint az azt tartalmazó cikkeket – mondta Gillemot Katalin, az Auchan igazgatói asszisztense.

Zárolt termékek

A Szegedi Paprika Rt. zárolt termékei összesen néhány tonnányira rúgnak, a szállítmányok összértéke nem haladja meg a 10 millió forintot – állítja a vezérigazgató.

„A cég összes, a piacon lévő szállítmányának mennyisége néhány tonnányi, de semmi esetre sem haladja meg a 10 tonnát” – mondta el a cég vezetője, aki hozzátette azt is: ennek a mennyiségnek csupán kis töredéke lehet, ami nem felel meg a minőségi követelményeknek.

A Szegedi Paprika Rt.-nél egyébként belső vizsgálat indult annak kiderítésére, miként fordulhatott elő, hogy a cég által gyártott két szállítmányban is meghaladta az engedélyezett szintet az aflatoxin mennyisége.

A fűszeripari cég értesítette összes partnerét a termékek zárolásáról és megkezdte a szállítmányok visszagyűjtését; az összegyűjtés és a vizsgálatok költségei a céget terhelik – tudatta a szakember.

Importra kényszerülve


Az elnök szerint egyébként a fűszerpaprika gyártók azért importálnak, mert a hazai piacon hatalmas az igény az olcsó termékek iránt. “Ha a hazai cégek nem tennék meg, a kereskedelmi láncok maguk szereznék be az import terméket” – mondta.

“A hipermarketekben így is egyre gyakrabban tűnnek föl főleg Spanyolországból származó paprika őrlemények, melyek színe megfelelő ugyan, de ízük nem ér fel a magyar termékekével” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik