Belföld

Schröder akciótervet terjeszt elő az európai gazdaság élénkítésére

Gerhard Schröder német kancellár hétpontos programot terjeszt az európai állam- és kormányfők novemberi tanácskozása elé az európai növekedés és foglalkoztatás fellendítése érdekében.

A kedden számos európai lapban, többek között a német Handelsblattban közölt elképzelések a közel öt évvel ezelőtt Lisszabonban elhatározott célkitűzést szolgálják: az Európai Unió 2010-re váljon a világ legversenyképesebb régiójává.

Schröder szerint a gazdasági célokon túl az európai szociális modell megtartásáról is szó van, s ennek érdekében, a tartós növekedés és a széles körű foglalkoztatottság biztosítására az Európai Uniónak világos prioritásokat kell meghatároznia.

A német kancellár egyebek között azt szeretné, ha 2007 közepére az EU-n belül teljesen liberalizálnák az energiapiacot, minden fogyasztói csoport szabadon választhasson az áram- és gázszolgáltatók között. Ezen kívül Schröder a pénzügyi felügyelet egységes európai rendszerének a megteremtését is szeretné, továbbá egységes szabványokat a pénzátutalásban, a hitelkártya üzletágban.

Az elképzelések között szerepel az is, hogy a társasági adó esetében harmonizálják az adómegállapítási szempontokat. Schröder szerint 2006 elejére el kellene készülnie a szabályozás első tervezetének. Fontosnak nevezte az Európai Bizottság által is szorgalmazott egységes kivetési alap megalkotását a jogi személyiségű gazdasági társaságok számára. Második lépésben kidolgoznák a társasági adókulcsok sávját, “folyosóját”.

Schröder a keddi berlini német-francia csúcstalálkozó előtt tette közzé elképzeléseit. Az energiapolitika liberalizálásának sürgetése Párizs ellenállásába ütközhet, a francia állami Électricité de France például kivételezett helyzetet élvez privatizált versenytáraihoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik