Belföld

MKB: újabb kötvénykibocsátás

A Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) Rt. az egymilliárd euró keretösszegű, közelmúltban indított nyilvános európiaci kötvényprogramjával az éves tervekben megfogalmazott hitelezési tevékenységét kívánja finanszírozni - mondta Pásztor Csaba, az MKB Rt. igazgatója kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A program keretében az MKB ez év október 21-én piacra dobta ötéves futamidejű, fix kamatozású kötvényét 250 millió euró össznévértékben.

A nyilvános európiaci kötvénykibocsátás vezető szervezője a Bayerische Landesbank. A kötvény kamata évi 3,5 százalék, a kamatfelár a vállalati és hitelintézeti kibocsátások európiacon mért benchmarkja – az úgynevezett ötéves midswap hozam – fölött van 23 bázisponttal. Az igazgató kifejtette: a 250 millió euró ellenértéke körülbelül 62 milliárd forint, ami az MKB mérlegfőösszegének mintegy 5 százaléka.

A főszervező mellett a kötvénykibocsátásban részt vett az ABN Amro Bank, a Bawag, a BNP, a Deutsche Bank, a DZ Bank, az Erste Bank, a JP Morgan, a Toronto Dominion, az UBS pénzintézet.

Pásztor Csaba szerint a befektetők pozitív értékítéletét jelzi, hogy a 250 millió eurós kibocsátást túljegyezték, az MKB a túljegyzést azonban nem fogadta el, így az eredetileg meghirdetett összegű kibocsátásról döntött. A túljegyzés azonban fontos jelzés a bank számára, tükrözi az európiacon a befektetők bizalmát, mind Magyarország, mind az MKB iránt.

Az egymilliárd euró összegű kötvényprogram 2005 őszén jár le, de meghosszabbítható. Ezzel együtt Magyarországon már érvényben van az MKB-nak egy 100 milliárd forint összegű forintkötvény programja, ebből már MKB-I. illetve MKB-II. kötvény néven mintegy 43 milliárd forint összegben dobtak piacra papírt hazai intézményi, illetve lakossági befektetőknek.

A mostani kötvénykibocsátással a bank elsősorban az osztrák és német intézményi befektetőket, bankokat, takarékpénztárakat célozta meg. A kibocsátás volumene ezidáig a legnagyobb nem magyar állami kockázatú nyilvános kibocsátás az európiacon, amelyet Magyarországról hajtottak végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik