Belföld

Újabb kórházak csatlakoztak a keddi sztrájkhoz

Több kórház csatlakozott az egészségügyi dolgozók keddi sztrájkjához. Cser Ágnes, a szervező EDDSZ vezetője azzal vádolja a kormányt, hogy megsértette a sztrájktörvényt , a szakszervezet korábbi vezetője szerint Cser mandátumát törvénytelenül hosszabbították meg - írja a Népszabadság.

Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, a Népszabadságnak elmondta, eddig tíz-húszezren sztrájkoltak (Az ÁNTSZ figyelőszolgálata alkalmanként csak néhány ezer sztrájkolót regisztrált.), de kedden még többen szüntetik be a munkát miután több kórház kapcsolódott a tiltakozáshoz. Budapesten ma két kórházban, a Heim Pál Gyermekkórház mellett a Budai Gyermekkórházban is részt vesznek a reggel nyolc órától délután négyig tartó munkabeszüntetésben. Pécsett és Miskolcon a sztrájkot követően utcai demonstrációt is szerveznek. A következő sztájknap várhatóan november 3-án lesz

A szakszervezeti vezető elmondta: a kormány megsérti a sztrájktörvényt, amikor a jogszabályban előírt nyolc napon belül mindeddig nem jelölt ki tárgyalópartnert.

Az EDSZ korábbi budapesti elnöke, Balla Károly szerint viszont az elnök asszony nem legitim vezetője a szervezetnek, mandátumának meghosszabbítása ugyanis törvénytelen volt. Eredetileg ugyanis továbbképzésre hívták a tagokat, majd a rendezvényt átminősítették kongresszussá, a résztvevőket pedig küldöttekké minősítették át. Balla szerint az ügyben már az ügyészség is vizsgálatot indított.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik