Belföld

Castro kitiltja a dollárt Kubából

A Kubai Nemzeti Bank közleménye szerint az országban november 8-tól kezdve nem fogadják el fizetőeszközként a dollárt, még a külföldiek számára nyitott valutás boltokban sem - írja a BBC Online.

Kubában nem lehet majd amerikai dollárral fizetni – jelentették be hétfőn a karibi szigetországban. A lépés válasz a Kuba elleni gazdasági szankciók szigorítására. George Bush amerikai elnök ugyanis a Kuba elleni gazdasági büntető intézkedések szigorítását jelentette be.

Az 1993 óta legális fizető eszközként elfogadott dollárt november 8. után be kell váltani úgynevezett “konvertibilis pesóra”, de a turistáknak nem érdemes erre készülni, ugyanis 10 százalékos jutalék terheli majd az ügyletet.

A BBC által idézett közlemény ezért arra figyelmezteti a külföldön élő kubaiakat is, hogy ne amerikai dollárt, hanem bármilyen más külföldi valutát – eurót, brit fontot, svájci frankot, vagy kanadai dollárt – küldjenek otthon maradt rokonaiknak. A kubai állampolgárok ugyanakkor korlátlanul tarthatnak maguknál amerikai dollárt, amit az intézkedés törvényre emelkedéséig (durván még két hétig) díjmentesen beválthatnak (november 8. után már ők is csak 10 százalék jutalék ellenében).

Az amerikai pénz kiűzetésének bejelentésével egy időben első alkalommal jelent meg a nyilvánosság előtt Fidel Castro államfő azt követően, hogy a múlt héten egy vidéki nagygyűlésen elesett és ennek következtében kezét és lábát törte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik