Belföld

Másfél év múlva készül el az első magánbörtön

A két - egyenként várhatóan tíz milliárd forint beruházással PPP (private public partnership) projektben megvalósuló - büntetés-végrehajtási intézet befektetői tendere közül az egyiket idén, a másikat pedig a jövő tavasszal kiírják.

Varga Valéria dandártábornok, a Büntetés-végrehajtás (BV) Országos Parancsnokának gazdasági helyettese az MTI-nek elmondta, hogy a befektető kiválasztására a közbeszerzési eljárást a zöldmezős tiszalöki beruházás esetében a Főber Rt. írja ki és bonyolítja le, míg a szombathelyi intézmény esetében maga a BV.

A Főber Rt.-t, amely a közbeszerzési eljárás lebonyolítása mellett a műszaki ellenőrzést is végzi, közbeszerzési eljárásban választották ki, mondta Varga Valéria. A szombathelyi projekt műszaki ellenőréről szintén közbeszerzési eljárás eredményeként döntenek.

A magántőke bevonásával ezek lesznek az első büntetés-végrehajtási intézmények Magyarországon. Egy korábbi kormányrendelet 15 éves futamidőt és maximum 1,91 milliárd forint éves bérleti díjat határozott meg. Azaz az intézetet visszabérlésére és az üzemeltetés költségeire ennyit fordíthat a BV. Érdeklődők vannak a projekt iránt, mondta Varga Valéria, de az árat várhatóan nehéz lesz mérsékelni. Egy próbatendert már kiírtak és eszerint ez lehet reális, tette hozzá. Az alku tárgya igazán a maradványérték összege lesz, mert ettől függ az az amortizációs költség, amely a futamidő végén a központi költségvetést terheli majd, magyarázta a dandártábornok.

A szombathelyi börtönt 2006 végén, a tiszalökit pedig 2007 második felében adják át. Mindként intézmény 700-700 fő befogadására lesz alkalmas, de nem oldja meg, csak enyhíti a zsúfoltságot a magyarországi böntétetés-végrehajtási intézetekben. Október közepén – a BV adatai szerint – a kihasználtság 143 százalék volt, a 11.406 férőhelyen 16.326 főt tartottak fogva. A norma szerint egy férfi fogvatartottat három négyzetméter szabad hely illet meg, azaz, a berendezések nélkül ekkora területet kellene biztosítani számára. A női és a fiatalkorú fogvatartottak normája 3,5 négyzetméter szabad terület.

A 2002-ben jóváhagyott hosszútávú – nyolc éves program, az akkori árakon 40 milliárd forintot szánt a fejlesztésekre és bővítésekre. Jelenleg 17 előzetes- és 17 letöltő büntetés-végrehajtási intézmény van. Ezek közül néhány olyan méretű ingatlanon helyezkedik el, amely lehetővé teszik a bővítésüket.

Tavaly egy elítélt napi ellátására 4.500 forintot fordítottak. Az idén a BV költségvetésének előirányzata 39 milliárd forint, amiből a központi költségvetés támogatása eléri a 35 milliárd forintot. Jövőre, a tervek szerint, várhatóan hasonló nagyságú büdzsével gazdálkodhat a BV, mondta Varga Valéria.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik