Belföld

Ericsson: lassul a piac növekedése jövőre

A világ legnagyobb mobiltelefon-hálózat gyártója, az Ericsson pénzügyi évének harmadik negyedében az előzetes várakozásoknak nagyjából megfelelő profitot ért el, ám megrendelés-állománya alacsonyabb a vártnál , szerintük a a piac növekedése 2005-ben lassúbb lesz, mint 2004-ben volt.

A társaság adózás előtti profitja a harmadik negyedévben 7,0 milliárd svéd koronára (973 millió dollárra) nőtt, ami több mint hatszorosa a tavalyi értéknek – beért a szigorú költségcsökkentés éveinek haszna és jót tett a növekvő kereslet is. Az elemzők konszenzusos előrejelzése 6,9 milliárd korona volt.

Az Ericsson megrendelései ugyanakkor csak 3 százalékkal 29 milliárd koronára nőttek, miközben a negyedév árbevétele 31,8 milliárd koronát tett ki; az elemzők 31,9 milliárddal számoltak és nagyjából ugyanekkora rendelésállományt jeleztek előre.

Az Ericsson bejelentette azt is, hogy 2005-ben a mobil hálózat piac növekedésének lassulására – csekély vagy mérsékelt növekedésre – számít.

Legnagyobb versenytársa, a múlt héten hálózat eladásainak 21 százalékos növekedéséről beszámoló Nokia a hálózat piac növekedésre vonatkozó előrejelzését a korábbi csekély mértékűről “csekély vagy mérsékeltre” változtatta.

Az Ericsson bruttó árrése, a költségek és a bevételek arányának legszélesebb mutatója, a második negyedév – alacsonyabb bevétel melletti – 47,8 százalékáról 47,1 százalékra mérséklődött, ugyanakkor jócskán meghaladta az elemzők által várt 46,2 százalékot.

Az üzemi eredmény kulcsa, ami a második negyedben minden idők legmagasabb értékén, 23,7 százalékon állt, szintén alacsonyabbra került, 22,7 százalék lett – szemben az elemzők 21,2 százalékos várakozásaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik