Belföld

Zárt aukción kerül kalapács alá a Juganszk

Zárt aukción kívánja értekesíteni a vergődő Jukosz olajóriás fő leányvállalatát, a Juganszkot az orosz vagyonügynökség egy csütörtöki lapjelentés szerint.

Az aukción kizárólag meghívott cégek vehetnek részt, amelyek a 800 millió dolláros foglaló letétele után zárt borítékban adják be árajánlataikat, és a legmagasabb árat kínáló győz a borítékok felbontása után – jelentette az Izvesztyija a vagyonügynökség szóvőjére, Vlagyimir Zelencovra hivatkozva.

“A zárt aukció megkönnyíti az állam dolgát, hogy a neki tetsző cégnek adja el a Juganszkot. Ugyanakkor az átláthatatlan forma tovább sötétíti a Jukosz-ügyet, még kedvezőtlenebb fényben színben tüntetve fel Oroszországot a világ előtt” – mondták elemzők a lapnak.

Az amerikai külügyminisztérium már rámutatott, hogy ha a Juganszkot nem nyílt piacon és piaci áron adják el, akkor favoritizmust lehet feltételezni, ami ronthatja az üzleti klímát – emlékeztetett az Izvesztyija, hozzátéve: amióta a gazdasági táca helyettes vezetője utalt a Gazprom monopólium esetleges részvételére, a piac szereplői elkönyvelték, hogy az aukció kimenetelét előre eldöntötték.

Mindamellett a Gazprom is nemzetközi vállalat, és nem akarja “arcát veszteni” egy átláthatatlan aukción való részvétellel – mutatott rá az Alfa-bank elemzőnője, Anna Butyenko.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik