Belföld

Jövő héten kezdődik a költségvetési vita

Az Országgyűlés jövő hét pénteken megkezdi a 2005-ös költségvetés vitáját, amikor is 30 órás időkeretben, három napon át vitáznak a képviselők - mondta Szili Katalin csütörtökön, a házbizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

A vitát a miniszteri expozé nyitja meg, ezt követi az Állami Számvevőszék beszámolója, majd a költségvetési bizottság véleménye és a frakciók vezérszónokai – mondta el a házelnök. Az általános vita november 3-án folytatódik, és 4-én zárul le.

Szili Katalin közölte: az ellenzéki pártok nem támogatták a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításának napirendre vételét, így azt elnöki javaslatra tárgyalják jövő kedden. A napirend tárgyalására az MNB elnöke, Járai Zsigmond is meghívást kapott, aki fel is szólalhat majd a vitában.

A parlament elnöke elmondta azt is, hogy hétfő délig vár javaslatot az ellenzéki pártoktól az egyes bizottsági helyek betöltésével kapcsolatban, így arról már aznap szavazhatnak. Emlékeztetett arra, az MDF frakcióból több embert kizártak, így a pártnak jelenleg négy bizottságban nincs képviselete, holott egy 2002-ben aláírt négypárti megállapodás szerint minden frakciónak biztosítani kell legalább egy helyet az összes bizottságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik