Belföld

Rekord EBRD hitelt kap Oroszország

Minden eddiginél nagyobb hitellel támogatja az orosz lízingszektort a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amelynek szindikált csomagját a társbankok erőteljes túljegyzése miatt 50 százalékkal meg kellett emelni.

A kelet-európai átalakuló gazdaságok támogatására életre hívott bank szerdai londoni közleménye szerint a teljes szindikált hitelcsomag 150 millió euró; a konzorciumban 24 kereskedelmi bank vesz részt, a Raiffeisen-Leasing vezetésével.

Az összegből 100 milliót adnak a társfinanszírozó bankok, a fennmaradó 50 milliót az EBRD nyújtja. A közlemény szerint azután emelték meg az eredeti összeget a felével, hogy a kereskedelmi bankok részéről igen erőteljes érdeklődés nyilvánult meg az ügylet iránt.

Az EBRD szerint a lízing – jóllehet elterjedtsége még meglehetősen gyér – az orosz pénzügyi szektor egyik leggyorsabban terjeszkedő ágazata. Egy olyan gazdaságban, ahol az éven túli lejáratú bankkölcsönök továbbra is meglehetősen ritkák, sokszor a lízing kínálja az egyetlen gyakorlati lehetőséget a beruházások finanszírozására az orosz középvállalatok számára – áll a londoni bank indoklásában.

Az EBRD célja a közlemény szerint az, hogy ösztökélje a versenyt az orosz lízingszektorban, és kiterjessze e finanszírozási módot Moszkva és Szentpétervár határain túlra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik