Belföld

Hátrébb csúsztunk a korrupciós világrangsorban

A közhivatalok korrupcióját vizsgáló nemzetközi szervezet, a Transparency International (TI) két helyet rontott Magyarország megítélésén tavalyhoz képest: ezzel idén a TI listáján 146 ország közül 4,8 ponttal a 42. helyet foglalja el hazánk.

Magyarország tavalyi eredménye 133 ország közül a 40. volt ugyancsak 4,8 ponttal. Az 1993-ban alapított Transparency International szerdán hozta nyilvánosságra 2004-es adatait.

A korrupció leküzdésén fáradozó szervezet más szervezetek bevonásával üzletemberek, egy adott országot jól ismerő szakértők, turisták megítélése alapján állítja össze indexét, amely három év göngyölített adatait tartalmazza, a legkevésbé korrupt ország tíz pontot érhet el a skálán.

A “legtisztább” ország ezúttal is Finnország lett 9,7 ponttal, Új-Zéland 9,6, Dánia és Izland 9,5-9,5 pontot ért el. A legkorruptabb ország a Transparency International összesítése szerint Nigéria, Haiti és Banglades 1,6, illetve 1,5-1,5 ponttal. Ugyancsak a lista végén helyezkedik el Burma, Csád, Paraguay és Azerbajdzsán.

A 146 államból 106 kapott öt pontnál kevesebbet, hatvan pedig a három pontot sem érte el, ami a Transparency International értékrendje szerint már “féktelen korrupcióra” utal. Magyarországgal megegyező pontszámot ért el Olaszország, Szlovéniát hat ponttal a 31. helyre rangsorolták, Csehországot az 51., Szlovákiát négy ponttal az 57. helyre. Ausztria a 13., Németország a 15., ami mindkét ország esetében enyhe javulást jelez a legutóbbi összesítéshez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik