Belföld

Nem kap exporttámogatást a magyar és a cseh gabona

Magyarország és Csehország kaphat ugyan uniós pénzügyi segítséget ahhoz, hogy intervenciós gabonáját tengeri kikötőkbe szállítsa, de külön exporttámogatásra nem számíthat - közölték hétfőn európai bizottsági illetékesek.

Korábban mindkét ország igényelt támogatást mintegy 5,5 millió tonna gabona exportjához, mondván, hogy exportőreik nagyobb költségekkel szembesülnek, mint többen az uniós versenytársak közül, hiszen a szállítmányaikat szárazföldi országokból kell a tengeri kikötőkbe juttatni.

“A Európai Bizottság kész megvizsgálni, hogyan kárpótolhatná az érintett országokat a szállítási költségekért, amelyekkel az intervenciós készletek a romániai Constanta kikötőjébe juttathatók” – közölte az illetékes, hozzátéve: nem kizárható az sem, hogy az EU visszatérítsen bizonyos intervenciós tárolási költségeket.

Az EU-tagországok agrárminiszterei – köztük Németh Imre – hétfőn Luxembourgban találkoztak, ahol magyar és cseh kezdeményezésre az említett témát is áttekintik.

A rekordtermés miatt a szóban forgó országokban várhatóan tovább csökkennek a felvásárlási árak. Magyarországon becslések szerint 4 millió, Csehországban 1,5 millió tonnányi gabonát szeretnének exportálni, illetve ennek lehetősége híján tárolni. A tárolás azonban a központi EU-költségvetésnek is jelentős kiadást jelent, Brüsszelnek egyebek között tetemes adminisztratív költségekre kell számítania.

Az MTI pénteki brüsszeli információi szerint a cseh és a magyar kérést az EU-tagországok közül Ausztria is támogatja, amely szintén tengerparttal nem rendelkező ország. Azzal érvelnek, hogy földrajzi elhelyezkedésük hátrányt jelent, amelyet uniós támogatással lehetne kompenzálni.

Bizottsági források mindazonáltal nem sok esélyt adtak annak, hogy a kérést teljesítik. A támogatás megítélése az Európa Bizottság hatáskörébe tartozik, amely azonban korábban már számos ilyen kérést elutasított, és nem csupán az új tagállamok részéről.

Franz Fischler mezőgazdasági biztos – akinek ez lesz az utolsó részvétele az EU mezőgazdasági miniszteri tanácsában ilyen minőségben – már korábban értésre adta, hogy ezt a helyzetet nem kezelik különlegesként, és aligha lehet ilyen érveléssel exporttámogatáshoz jutni. Az Európai Bizottság az eddigi gyakorlatban rendre nemet mondott a gabonaexport-támogatást igénylő kérésekre – emlékeztetett egy bizottsági illetékes újságíróknak nyilatkozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik