Belföld

Állandó járadék a kiváló és az érdemes művészeknek

Jövő évtől állandó járadékot kapnak a kiváló és az érdemes művészek, valamint a népművészet mesterei - legalábbis, ha a parlament még az idén elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot, melyet egyhangúlag támogatott a kulturális és sajtóbizottság.

A parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke,
Halász János (Fidesz) közölte, megszavazzák a dokumentum általános vitára alkalmasságát. Megjegyezte azt is, hogy “ugyanilyen törvényjavaslatot várunk 2005-re a művészek jogállásáról”. 

A törvény januári életbelépésével számoló előterjesztés szerint művészi járadékra lesz jogosult mindenki, aki a Magyar Népköztársaság vagy a Magyar Köztársaság Érdemes, illetve Kiváló Művésze címet megkapta a jelenleg hatályban lévő, 1991-es jogszabály megszületéséig, és saját nyugellátásban részesül. Hasonlóan rendelkezne a jogszabály a népművészet mesterei esetében is, kikötve, hogy ugyanezen járadék fele illeti meg a díjazott özvegyét. Az előbbi két kitüntetés esetében a bérből és fizetésből élők átlagjövedelmének az előző évben kalkulált havi összege a járadék, míg a népművészet mesterei esetében ennek a fele. 

Salamon Balázs, a kulturális tárca jogi főosztályának vezetője szerint az érdemes és kiváló művészek esetében havi 88 ezer forintos juttatás “méltányos, tisztességes életlehetőséget biztosít”, ahogyan a népművészet mestereinél a 44 ezer forintos összeg is jelentős előrelépés a jelenlegi helyzethez képest.
Jelenleg mindössze havi 24 ezer forintra egészítik ki a népművészet mestereinek juttatását, ha a nyugdíjuk nem éri el ezt az összeget – közli a kormányzati portál. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik