Belföld

Közel 7 százalékos az orosz gazdaság bővülése

Az orosz gazdaság 6,9 százalékkal bővült az első kilenc hónapban a 2003-as év első kilenc hónapjához képest - közölték az orosz gazdasági minisztériumban.

Az első nyolc hónapban 7,3 százalékos volt az ütem a tavalyi első nyolc hónaphoz képest. Tavaly az első kilenc hónapban 6,5 százalékkal nőtt az orosz GDP az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Az orosz kormány egész évre átlagosan 6,9-7,1 százalék között várja a gazdasági növekedést a tavalyi 7,3 százalék után. Az orosz GDP 2002-ben 4,7 százalékkal növekedett. A GDP folyó áron 13,3 ezer milliárd rubel volt 2003-ban, egy évvel korábban 10,8 ezer milliárd rubel.

Az idei első félévi 7,4 százalékos ütemről a második félévben 6,5 százalékosra vagy az alá is lassulhat az orosz gazdaság növekedése – mondta a szeptember végén Andrej Saronov helyettes gazdaságfejlesztési miniszter. Az ütem lassulását elsősorban azzal indokolta, hogy az ipar már visszafogott a korábbi tempójából, és a beruházásoknál is lassulás figyelhető meg.

Az orosz kormány legutóbb augusztus elején módosította előrejelzését a gazdaság idei növekedésére, 6,9-7,1 százalékra az addigi 6,7 százalékos becslésről. A korábbi becslést az olaj árának második félévben várt csökkenésére alapozták, azonban mind valószínűbb, hogy az olaj ára szilárd marad.

Az orosz kormány tavaly még 5,2 százalékos GDP-bővülésre számított hivatalosan az idei évre, ezt januárban 5,5 százalékra, márciusban 6,4 százalékra, május végén 6,6 százalékra, majd 6,7 százalékra, végül 6,9-7,1 százalékra módosították. Jövőre 5,9 százalékos többletet vár az orosz gazdasági minisztérium: ezt a becslést június közepén csökkentették az addigi 6,2 százalékról.

Vlagyimir Putyin orosz államfő május végén meghirdetett céljának megvalósításához – tíz éven belül a GDP megkétszerezéséhez – a gazdaságnak évente tartósan 7,2-7,3 százalékkal kellene növekednie, ám a gazdasági minisztérium módosított előrejelzése szerint a GDP várhatóan csak szerényebb ütemben, évi 5,9-6,1 százalékkal fog bővülni 2005-07-ben, ha a piaci körülmények kedvezően alakulnak. A tárca korábbi előrejelzésében még 6,1-6,2 százalékos növekedés szerepelt a következő három évre.

A Világbank elemzése szerint Putyin céljának megvalósításához az orosz gazdaságnak enyhítenie kell függését az olaj- és a földgáztermeléstől.

Az orosz kormány szemlátomást le is tett Putyin előirányzatáról: Oroszország 2014-re kétszerezi meg hazai össztermékét, a 2008-ig szóló fejlesztési terv szerint, amelyet Mihail Fradkov miniszterelnök július végén írt alá. Eszerint a dokumentum szerint is ahhoz, hogy a GDP legalább 2014-ben a kétszerese legyen a mostaninak, a gazdaságnak évente 7-8 százalékkal kellene növekednie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik