Belföld

Újabb rendellenesség a paksi atomerőműben

A Nemzetközi Nukleáris Esemény Skála (INES) szerinti egyes fokozattal jelölt rendellenesség történt október 15-én éjjel a paksi atomerőmű főjavítás alatt álló 3. blokkjában - derült ki az erőmű keddi közleményéből.

A főjavítás alatt a három biztonsági rendszerből az egyiken a karbantartást követően a biztonsági rendszer üzemképességét igazoló próbát végeztek, amikor a rendszerhez tartozó lehűtő szivattyú az automatikus indulást követően kikapcsolódott.

A hiba okának kiderítése érdekében az atomerőmű szakemberei október 16-án éjjel a szivattyú újraindításához egy másik biztonsági rendszeri lehűtő szivattyú kapcsolókészülékét használták fel, emiatt néhány percig ez a szivattyú üzemképtelen lett – fűzi hozzá a közlemény.

A reaktorblokk leállított állapota, valamint az üzemképtelenség rövid időtartama miatt a beavatkozás a nukleáris biztonságot nem veszélyeztette. Az esemény – amelyet az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága az INES egyes fokozatába sorolt – a 3. blokk karbantartását és visszaindításának időpontját nem befolyásolja – olvasható a paksi atomerőmű közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik