Belföld

Új árfolyam-politikát szorgalmaz a PM

Napirend előtti parlamenti felszólalásában Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium (PM) politikai államtitkára új árfolyam-politikát szorgalmazott a jegybank részéről. Szerinte az MNB vagy túl lassan vagy túl gyorsan reagált a piaci folymatokra az elmúlt években.

Katona felvetését Magda Sándor szocialista képviselő felszólalása előzte meg, aki elmondta: a nemzeti bank árfolyam-politikája az elmúlt időszakban több mint 100 milliárd forintot vett el a mezőgazdasági termelőktől, és ezt már állami támogatással sem lehet pótolni. Hozzátette: a túl erős forint rontja a magyar export versenyképességét, az olcsóbb import pedig nem kedvez a hazai termékeknek, továbbá minél erősebb a magyar pénz, az uniós támogatások értéke annál kisebb a gazdáknak.

Katona Tamás a Pénzügyminisztérium államtitkára egyetértett ezzel és hozzátette, hogy a jelenlegi árfolyam-politika a nemzetgazdaság egészének árt. A jegybank késve vagy túl gyorsan reagált a piaci folyamatokra az elmúlt években. Jövőre a költségvetés kamatkiadásai már elérhetik a nemzeti össztermék 5-6 ezrelékét, több mint 100 milliárd forintot. Hangsúlyozta: elengedhetetlen a jövőben, hogy a kormány és a nemzeti bank között folyamatos legyen az együttműködés.

Erre a kormány részéről határozottan megvan a szándék, ezt ezúton is szeretném kijelenteni – szögezte le Katona Tamás. Ugyanis a kormány továbbra is elkötelezett a gazdaság versenyképességének erősítésében, az államháztartás hiányának további fokozatos csökkentésében. Ezek olyan gazdaságpolitikai célok, amelyeket közösen kell elérni, ugyanis a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik