Belföld

Az EP elnöke becsületsértéssel vádolja Buttiglionét

Becsületsértéssel vádolta meg hétfőn Bécsben az Európai Parlament elnöke az olasz Rocco Buttiglione biztosjelöltet, aki szerint Európában ki akarják zárni a keresztényeket a közhivatalokból.

Josep Borrell kijelentette, hogy mindenki számára biztosított a vélemény szabadsága, ám demokratikus vitában az ember nem válaszol becsületsértéssel. Az osztrák tömegtájékoztatás szerint az európai uniós tisztségviselő ezt Buttiglione egyik sajtónyilatkozatával kapcsolatban mondta. A biztosjelölt a Corriere della Sera című napilapban megjelent nyilatkozatában ugyanis azt nyilatkozta, hogy “gyűlöletkampányt” folytatnak ellene, s neki az a benyomása, hogy Európában ki akarják zárni a keresztényeket a közhivatalokból.

Eközben az EP szóvivője úgy pontosította Borrell kijelentéseit, hogy a parlamenti elnök nem azzal vádolta meg az olasz jelöltet, hogy becsületsértő kijelentéseket tett az Európai Parlamentről, hanem csak megállapította, hogy demokratikus vitában nem lehet becsületsértéssel válaszolni.

Borrell bécsi állásfoglalása szerint az Európai Unió parlamentje demokratikus intézmény, ahol szavazások döntenek. Emlékeztetett arra, az olasz politikust meghallgató illetékes bizottságban a képviselők többsége úgy ítélte meg, hogy az olasz jelölt nem alkalmas az igazságügyi és belügyi EU-biztos tisztségére.

Borrell úgy fogalmazott, hogy nem akar tanácsokat adni az olasz jelöltnek, de úgy véli, hogy nyilatkozata nem fog hozzájárulni a személyéről alkotott parlamenti vélemény javulásához.

A spanyol szocialista politikus bejelentette azt is, hogy választ vár José Manuel Durao Barrosótól, az EU bizottságának kijelölt elnökétől arra a levelére, amelyben kezdeményezte, hogy mindketten tartózkodjanak a nyilatkozatoktól Buttiglione ügyében. Úgy vélte, hibás lenne, ha a “ki az erősebb” elve alapján konfrontáció alakulna ki közöttük, ha “hadiállapot” alakulna ki az EU parlamentje és bizottsága között.

Felhívta a figyelmet arra, hogy megválasztásakor Barroso úgy foglalt állást, hogy mindenkor nagy figyelemmel hallgat az EU parlamentjére. “A parlament valamit mondott, és mi most várjuk erre a választ” – fűzte hozzá. Borrell szerint összeurópai népszavazást kellene tartani Törökország európai uniós tagságának kérdéséről, és szkeptikusan ítélte meg az esetleges országonkénti népszavazás lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik