Belföld

Elnapolták Princz perét

Megkezdődött kedden a Postabank-ügy tárgyalása a Fővárosi Bíróságon, de mindjárt a vád ismertetése után a bíró el is napolta november 16-ára , mert Princz Gábor augusztusban elhunyt védője, Nehéz-Pozsony István helyére lépő fiának nem volt elég ideje a felkészülésre.

Az ügyet az a bíró – Diós Erzsébet – tárgyalja, aki korábban már több hasonló büntetőperben is eljárt, így például a Tocsik-ügyben és az Agrobank-perben. Kedden a vádirat ismertetése után a bíró elnapolta a tárgyalást november 16-ra, mert az elsőrendű vádlott, Princz Gábor védője, Nehéz-Posony István augusztus 10-én elhunyt, és a helyére lépő fiának, Nehéz-Posony Mártonnak pedig kevés ideje volt az iratok áttanulmányozására.

Princz Gábort, a bank volt elnök-vezérigazgatóját és hat társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, mintegy 36 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolják. A vádirat szerint a bank vezetői szándékosan megszegték a pénzintézeti tevékenységről, valamint a hitelintézetekről szóló törvényben foglalt kötelezettségeiket, amelyek szerint mindenkor a megfelelő gondossággal és a szükséges szakértelemmel, a jogszabályok szerint kötelesek eljárni.

A vádlottak által meghatározott és közvetlen részvételükkel végrehajtott üzletpolitika eredményeként a pénzintézet 1995 áprilisi 9,7 milliárd forintos sajáttőkéje 1997 december végére 2,4 milliárd forintra csökkent, s végrehajtottak ebben az időben egy 17 milliárd forintos tőkeemelést is.

Mindezekre, valamint a kormány 12 milliárd forintos kezességvállalására és a bankpániknak betudható ötmilliárd forintos vagyonvesztésre figyelemmel az ügyészség összesen 36,1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja a Postabank volt vezetőit.

A vád szerint a vádlottak tevékenységükkel sorozatosan megtévesztették a tulajdonost és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot és jól prosperáló bank látszatát keltették.

A Fővárosi Bíróságon egyesítették ezt az ügyet és a Princz Gábor ellen a Budai Hengermalom Kft.-vel kapcsolatban szintén nagy vagyoni hátrányt – 121 millió forintot – okozó hűtlen kezelés miatt indult büntetőügyet. Abban az ügyben azzal vádolják Princz Gábort, hogy a Budai Hengermalom Kft. egy üzletrészét 300 millió forintért vásárolta meg a Postabank és Takarékpénztár Rt. – amelynek elnök-vezérigazgatója akkor Princz Gábor volt – holott az a szakértő szerint mindössze 179 millió forintot ért.

A tárgyalás után Princz Gábor újságíróknak kijelentette: tagadja a felhozott vádakat és ártatlannak tartja magát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.