Belföld

Draskovics szerint biztos a 2010-es eurócsatlakozás

Draskovics Tibor pénzügyminiszter biztos abban, hogy Magyarország 2010-ig teljesíti az euróövezeti tagsághoz szükséges kritériumokat.

A magyar pénzügyminiszter Frankfurtban nyilatkozott, szavait a Handelsblatt német gazdasági-pénzügyi napilap keddi száma idézte. Draskovics szerint az euróövezetbe vezető út nem könnyű ugyan, de az ország belevágott az útba.

A magyar pénzügyminiszter üdvözölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 0,5 százalékkal 10,5 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot, amelyről a Handelsblatt megjegyezte: ez még mindig a legmagasabb az Európai Unióban.

A Handelsblatt beszámolt arról is, hogy Magyarország egymilliárd euró összegben új eurókötvényt bocsát ki. Az új eurókötvény értékesítése érdekében a pénzügyminisztérium, az MNB és az Államadósság Kezelő Központ Rt. (ÁKK) közös delegációja roadshow keretében Nyugat-Európát járja. A roadshow állomásai: Frankfurt, London, Koppenhága, Zürich, Madrid és Amszterdam. Az ÁKK szeptember végén bízta meg a Dresdner Kleinwort Wasserstein, illetve a JP Morgan pénzintézetet az egymilliárd eurós, hét év futamidejű, fix kamatozású kötvény kibocsátásának a megszervezésével.

A Handelsblatt megjegyezte, hogy a bonitást felmérő Standard and Poor’s intézet Magyarországot Görögországgal helyezi egy szintre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik